rekordintresse för värmepumpar orsakar långa leveranstider

Rekordintresse för värmepumpar orsakar långa leveranstider. För oss på Polarpumpen, och för alla andra som erbjuder värmeteknik, går kunderna först. Alla inom branschen gör allt de kan för att de som köpt en värmepump ska få hjälp så fort som möjligt. Detta är något vi verkligen vill trycka på. Att alla våra kundtjänstmedarbetare, säljare, leverantörer och kyltekniker/installatörer, gör precis allt de kan för alla ska få sin värmepump installerad innan vintern.

 

pp logo small MF Polarpumpens Energiblogg

Rekordintresse för värmepumpar

Intresset för luftvärmepumpar har ökat med närmare 50 % i augusti i år jämfört med i fjol. Den sista veckan i augusti ser vi en ökning på över 100 % och fler besökare dagligen än någon dag under förra hösten. Det är just nu väldigt många i Sverige som vill skaffa luftvärmepump, vilket vi antar beror på de höga elpriserna. 

De höga elpriserna leder till att investeringen i en luftvärmepump är extra lönsam just nu. Med de högre elpriserna ligger återbetalningstiden för investeringen nu på rekordlåga nivåer. Det innebär att investeringen du gör i en värmepump gör att du snabbt kommer att ha tjänat in de pengarna på minskade el och energiomkostnader. 

Samsung luftvärmepump med WindFree teknik

Långa leveranstider för värmepumpar

De senaste åren har vi vant oss vid långa leveranstider för många olika typer av produkter, som en följd av pandemin. Leveranserna av värmepumpar har också påverkats och senaste åren har vi fått vänja oss vid en mycket mer osäker tillgång på produkter och långa leveranstider.

Rysslands krig mot Ukraina och tillgången på gas har också fått mycket stor påverkan på elmarknaden ute i Europa. Det är inte bara i Sverige vi brottas med höga elpriser. Detta har lett till en mycket stor ökning i efterfrågan på värmepumpar i Europa, men produktionen och leveranserna har inte riktigt hängt med. Många leverantörer har problem med just leverans.

Kommer jag att få min värmepump?

Polarpumpen har naturligtvis kontinuerlig kontakt med leverantörerna och försöker säkra upp produkter. Tillgång till luftvärmepumpar är än så länge relativt god, men det är svårt att förutspå hur försäljningstakten och leveranserna kommer att utvecklas. 

För övriga sorters värmepumpar är leveranstiderna på de flesta produkterna uppe i flera månader. På många produkter har vi valt att sätta ”slut i lager” då leveranserna är så osäkra. Vi tänder upp dem först då vi har en säker leverans att tillgå, så vi vet att kunden verkligen kan få den värmepump som köps.

Den stora försäljningsökningen gör också att väntetiderna på installation ökar och vi förväntar oss att kötiden kan komma att öka ytterligare. Vi jobbar på olika åtgärder för att hålla nere väntetiden på installation, men kyltekniker som installerar luftvärmepumpar är ett bristyrke. Efterfrågan på kyltekniker varierar också mycket över året. Vanligtvis vill de flesta installera luftvärmepump just i början av hösten och just nu är det ovanligt många som vill det.

Kan jag beställa värmepump från Polarpumpen?

Ja, man kan absolut beställa sin värmepump från Polarpumpen. Man ställs i kö och alla ärenden, köp och installationer tas i tur och ordning från när man genomförde köpet. Har man bokat installation och väntar på tid är det bättre tillgång i vissa delar av landet just nu, hur läget ser ut mer exakt vet våra säljare.

Det finns alltid också chans att få en tid tidigare om någon avbokar sin tid, eller om kylteknikern får en oväntad lucka i sin kalender. Polarpumpen hoppas att kunderna har förståelse för hur läget ser ut just nu. Har du frågor kring ditt köp, besök gärna vår FAQ eller kontakta kundtjänst.

Kontakta Polarpumpen

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här