stigande elpriser oroar många

Larm om stigande energipriser oroar många i Sverige. Förra vintern slog hårt mot många av Sveriges hushåll, och vi vet ju alla att det kommer ännu en vinter.

Ringhals 4 ur funktion: en faktor

Besked om att den fjärde reaktorn i Ringhals kommer att vara ur funktion på grund av reparation, orsakar stress och oro. Efter att man upptäckt att en komponent har gått sönder vid det årliga underhållet, kommer den fjärde reaktorn inte att kunna vara i bruk som planerat under ett par månader. Ringhals står för cirka 15 % av Sveriges elproduktion, och nu kommer den endast att kunna producera halva detta. Detta innebär höjda energipriser, och särskilt i södra Sverige.

ringhals 4 ur funktion
Kärnkraft står för cirka 30 % av elproduktionen i Sverige.

Dyrt med el under kallt väder

En annan faktor är att det blir dyrare att producera el under kallt väder, det blir också dyrare i och med att det krävs mer för att värma våra hus. Så har det alltid varit, Det som gör att det nu är lite extra dyrt är bland annat kriget i Ryssland, vilket inte direkt påverkar Sverige, men däremot påverkar det exporten av el från och till olika länder, vilket indirekt påverkar.

Effektivisera energianvändingen

Undersökningar visar att cirka 300 000 hushåll i Sverige bor i hus med direktverkande el. 20% av dessa är från mellan 1960-80 talet. Dessa är ofta inte energieffektiva och dessutom sämst energiklassade. Nio av tio småhusägare vill energieffektivisera sina hus på grund av elkostnader. De är dock inte säkra på att det kommer att vara lönsamt i slutändan, då det kan vara kostsamt att investera i energieffektiva produkter, som en värmepump. Det kommer att löna sig.

Värmepump sänker dina energikostnader

En värmepump tar energi från berget, luften eller vattnet och transformerar detta till värme som sedan sprids i huset. Den ger alltid mer energi än vad den tar, det är så den sänker dina elkostnader bland annat. Är du nyfiken på att lära dig mer om just värmepumpar så hittar du massor av information i vår kunskapsbank för värmepumpar.

Stigande energipriser väntas öka mer - oroar många
Luftvärmepump går fort att installera och sänker dina energikostnader samtidigt som den är energieffektiv.

Sänk dina elkostnader såhär

Här kommer ett par tips som kan hjälpa till att sänka dina elkostnader:

  • Enkelt men så viktigt – dra ur alla kontakter du inte använder hemma!
  • Byt alla glödlampor till lågenergilampor – LED.
  • Tvätta och diska bara i maskin när de är fulla.
  • Sänk inomhustemperaturen med någon grad – minsta lilla kan göra skillnad. 1 grad sparar cirka 5%.
  • Se över ditt elavtal, i dessa tider finns många elföretag som vill hjälpa dig att sänka dina kostnader, men kanske inte det du har idag.
  • Använd energieffektiva produkter. Byt ut gamla hushållsapparater som kan dra mycket el – som kyl, frys, tvättmaskin.
  • Kompletta din värmekälla med en värmepump, som kan sänka dina energikostnader med tusenlappar.
  • Låt tvätten lufttorka – en torktumlare drar fyra gånger mer än en tvättmaskin.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här