Varför exporterar Sverige el?

Idag svarar vi på frågan om varför vi säljer el, samtidigt som det svenska folket uppmanas att spara på den på grund av elbrist. En klurig ekvation helt enkelt!

Varför exporteras elen?

Elhandeln är beroende av flödet av el mellan länder. Det sammankopplade elnätet är tänkt att fungera som en trygghet och stöd och ger oss en säkrare elförsörjning. Det delade elnätet är en del av EU:s plan för energipolitiken, som bland annat annat går ut på elförsörjningstrygghet. Vi är varandras elbanker kan man säga.

Minst 70% av kapaciteten i elnätet måste alltid hållas öppen för elhandeln. Eftersom vi är en del av ett större nätverk, kan vi alltså inte bestämma hur mycket eller lite som exporteras. Det är ett av svaren på frågan om varför vi exporterar el när det talas om elbrist.

Det har också med kostnader att göra, är det billigast att importera eller exportera elen just nu? Och kostnaden i sig styrs mycket av tillgång och efterfrågan, då är det bra att vara sammankopplad med stora delar av Europas elnät, som i slutändan kommer att kosta oss mindre.

2022 var ett rekordår för elexporten – vi exporterade hela 33 TWh till andra länder. Jämförelsevis med 2013 då vi exporterade 10 TWh, blir det en enorm skillnad. Detta beror troligen bland annat på att Sverige har blivit duktigare på förnybar energi, som till exempel vindkraft, som utvecklats enormt på senare år. Vindkraften måste exporteras eftersom den inte kan lagras.

Läs mer om el i Sverige och hur elproduktion fungerar här!

Varför exporterar Sverige el?
Stora delar av Europa är förbundna via elnät och delar el över gränserna.

Svårt att lagra el

Ett annat av svaren på frågan om varför Sverige exporterar el till andra länder när vi behöver den själva, är det faktum att det är svårt att lagra el.

Idag går el att lagra i större skala, i princip enbart genom vattenkraft. Vattenkraften är det enda som går att reglera av alla förnybara energikällor, till skillnad från vindkraft som ju är beroende av…ja, just vind, för att kunna producera energi. Vind kan som bekant inte lagras.

El behöver produceras och överföras hela tiden, vilket är en stor anledning till varför vi måste exportera elen – annars går den till spillo. Och genom utbytet av el länderna emellan, kan vi se till att elproduktionen och elflödet är fortsatt stadigt. Vatten- och vindkraft kostar inte mycket att producera eller exportera. Så när den säljs, bidrar Sverige till ett bättre klimat, då exempelvis Tyskland, som köpt vår el, slipper att elda på med kol, som kostar mer och som är skadlig för miljön.

Blåser det mycket en dag, så är det bättre och billigare för oss att exportera den, eftersom den inte kan lagras.

Energisnåla produkter

Vill du bidra till en mer hållbar framtid, betala mindre i elräkningar och förbruka mindre energi än vad du gör idag? Se till att hålla dig uppdaterad om det senaste inom energieffektiva produkter. Visste du till exempel att 80% av ett hushålls utgifter består av uppvärmingskostnader? Dessa går att sänka, samtidigt som du gör en insats för jordens framtid.

Polarpumpen försöker vi att alltid ligga i framkant när det kommer till energismarta produkter för din bostad, både för dig och din familj, men vi verkar också för en mer hållbar framtid.

energieffektiva produkter
Polarpumpen erbjuder många energisnåla lösningar till ditt boende.

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här