PFAS i dricksvatten är ett problem hos allt fler svenskar, visar studier från Naturskyddsföreningen. PFAS, eller evighetskemikalier som de också kallas, är en samling av kemiskt framställda ämnen som används för sina fett- och vattenavstötande egenskaper i allt från stekpannor till smink och matförpackningar. Studien från Naturskyddsföreningen visar att nivåerna av PFAS i svenskt dricksvatten är extremt förhöjda på många platser runt om i landet. Effekterna av att få i sig PFAS över tid kan vara allt från cancer till reproduktionsproblem och annan allvarlig sjukdom.

Cancer – risken du lider genom att dricka ditt kranvatten

Men svenskt kranvatten är väl renast i världen? Vi är många som tror att vi inte behöver oroa oss för kvaliteten på vårt dricksvatten här i Sverige, men sanningen är att det inte längre stämmer. Ju äldre våra reningsverk och vattenledningssystem blir desto sämre blir de på att rena vårt vatten från de nya kemikalier vi spolar ner i toaletten. Dessutom börjar våra vattenrör bli så gamla att rören i sig utgör en källa till tungmetaller och orenheter i vattnet, när de börjar rosta och spricker.

Idag kan man läsa om hur vi får i oss rester av antibiotika, antidepressiva läkemedel, virus och bakterier från vårt tappvatten. De system vi har för vattenrening idag, är inte kapabla till att rena vattnet från de nästintill icke nedbrytbara och vattenlösliga partiklar som PFAS utgör ett exempel på. Tillsammans skapar dessa ämnen en cocktail av kemikalier och läkemedelsrester i våra kroppar som har visat påverka risken för cancer och andra hälsofarliga sjukdomar.

PFAS i dricksvatten – varför ska jag bry mig?

Kanske låter det som en konspiration, eller så låter det helt enkelt bara otroligt att vattnet du dricker dagligen skulle vara dåligt för dig. Faktum är att vi inte vet tillräckligt mycket om hur farligt PFAS är för oss människor för att det har gjorts för få studier. Det enda vi vet är att dessa ämnen är i princip omöjliga att bryta ner, och att de därför samlas i miljön och i våra vattendrag mer och mer för varje dag. Idag finns det spår av PFAS i alla levande människor på jorden, och till och med isbjörnar på Arktis har PFAS i sina vävnader.

Samtidigt har de PFAS ämnen vi har lyckats studera effekterna av, påvisat orsaka allt från cancer till leverskador och missbildningar vid födseln.

Minst 2 miljoner svenskar har för mycket PFAS i sitt dricksvatten – ny studie

Studien från Naturskyddsföreningen har undersökt data från 42 olika vattenverk med syftet att undersöka hur höga halter av PFAS som förekommer i svenskt dricksvatten. Resultatet visade att det var extremt förhöjda värden på många platser runt om i Sverige vilket bevisar att dagens reningsverk inte är kapabla till att rena vattnet tillräckligt från dessa ämnen.

PFAS i dricksvatten ett stort problem i miljontals svenskars hushåll
PFAS i ditt dricksvatten kan leda till cancer och leverskador.

Så, hur blir jag av med PFAS i mitt dricksvatten?

I sin rapport skriver Naturskyddsföreningen att de inte är medvetna om något filter för hemmabruk som på ett effektivt sätt kan avlägsna PFAS från dricksvattnet. Därför bör vattenreningen skötas helt och hållet av vattenreningsverken.

Slutsatsen är dock inte helt korrekt, åtminstone inte om man läser Bluewaters senaste forskningsrapport där de undersökt effektiviteten mot just PFAS när de renar vatten med deras Bluewater PRO vattenrenare. Resultatet, som är banbrytande, visade att så mycket som 99.99% av PFAS försvann från vattnet efter att det renats via vattenrenaren Bluewater PRO, som använder sig av den patenterade reningstekniken SuperiorOsmosis™.

Beviset att våra vattenrenare har förmågan att avlägsna giftiga PFAS-ämnen är fantastiska nyheter för alla som är oroliga för evighetskemikalier i sitt dricksvatten, säger Bengt Rittri, Bluewaters grundare och CEO.

Vattenrenaren som avlägsnar 99.99% PFAS och andra hälsofarliga ämnen från ditt dricksvatten

Bluewaters vattenrenare är en svensk uppfinning, född ur en dröm om att kunna erbjuda det vatten som är bäst för allas hälsa, människors såväl som planetens. Vattenrenarna finns i tre olika varianter beroende på hur mycket vatten du behöver rena, och installeras enkelt under exempelvis diskhon. Resultatet är rent vatten direkt ur kranen, utan någon kanna som behöver fyllas på eller filter som behöver bytas varje månad. Många har redan hunnit testa Bluewaters vattenrenare och är mycket nöjda med resultatet.

Läs mer om vattenrenaren som tar över världen, och redan ditt vatten från PFAS här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här