Hur länge håller en värmepump? Skiljer livslängden sig åt mellan olika värmepumpar?

Hur länge håller en värmepump? Hur många år kan du förvänta dig att ha god effekt? Livslängden för olika värmepumpar varierar och beror på en rad olika faktorer som dimensionering, placering och modell.

Livslängd för olika värmepumpar

Till att börja med är det viktigt att förklara att det aldrig går att säga exakt hur länge din värmepump kommer att hålla. Beroende på faktorer som vilken pump du har, vart den är placerad och hur du använder den påverkar hur länge din pump kommer fortsätta leva.

Livslängd för olika typer av värmepump - Bergvärmepump 15-20 år - Luftvärmepump 10-15 år - Luft-vattenvärmepump 20 år - Frånluftsvärmepump 15 år
Livslängd för olika typer av värmepump
Bergvärmepump 15-20 år
Luftvärmepump 10-15 år
Luft-vattenvärmepump 20 år
Frånluftsvärmepump 15 år

Det finns dock generella siffror som talar om hur länge en värmepump bör hålla ifall den får arbeta under rätt förutsättningar och inga olyckor sker.

Läs mer om livslängd för värmepumpar:

Så får du din värmepump att hålla längre

Genom att optimera arbetsförhållandena för din värmepump ökar du dess livslängd. Ju hårdare en värmepump får arbeta, desto snabbare drabbas den av slitage vilket tillslut leder till att du måste byta.

Värmepumpens dimensionering

Dimensioneringen av din värmepump är en viktig aspekt som kan öka eller minska slitaget på din värmepump. Om pumpen är feldimensionerad och behöver arbeta onödigt hårt för att upprätthålla önskad temperatur så kommer effekten avta tidigare. För att vara säker på att du dimensionerar rätt rekommenderar vi att du kontaktar ett proffs, som vet allt om hur stor effekt just du behöver till ditt hushåll.

Rengöring och service av värmepumpar

En oren värmepump får arbeta hårdare eftersom damm och partiklar ligger i vägen för fria luftflöden. Hur ofta du behöver rengöra din värmepump beror på modell, och varierar även utifrån hur mycket du använder den. En annan viktig aspekt att tänka på är att du bör skydda din värmepump ifall du har en utedel.

Snö, löv, is och annan smuts gör det arbetet svårare för din värmepump att uppnå god effekt. Idag finns det många smarta lösningar som värmepumpstak som tillåter dig att effektivt skydda din värmekälla, dessutom blir de en snygg detalj som smälter in med huset!

Handhavande – så tar du hand om din luftvärmepump

Lika viktigt som det är att rengöra och dimensionera rätt, är en korrekt användning av din luft-luftvärmepump. Du bör aldrig ställa in din luftvärmepump på för höga eller för låga temperaturer för att du tror att du då uppnår effekt snabbare. Slitaget ökar och värmepumpen behöver arbeta på full kraft.

Autoläget på din luftvärmepump är inte heller att föredra, då det kan leda till att pumpen behöver reglerar kylan eller värmen genom att tillföra värme till ett för kallt rum, eller kyla till ett för varmt utrymme. Detta drar mer energi och sliter på pumpen.

Hur vet jag när det är dags att byta värmepump?

Man kan säga att det finns uppenbara tecken som visar när din värmepump inte längre fungerar. Dessa är exempelvis driftstopp eller en ökad energiförbrukning. När detta händer bör du serva din värmepump för att se om det är något som går att åtgärda eller om det är dags för ett utbyte.

Följaktligen kan mindre akuta tecken vara oljud eller sämre effekt. Om du märker att din värmepump inte fungerar lika bra som vanligt är det viktigt att du rengör eller servar den. Om värmepumpen har några år på nacken kan ett utbyte vara att föredra, för att förhindra att du står utan uppvärmningssystem när pumpen lägger av helt.

Läs mer:

Läs mer om de olika typerna av värmepumpar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här