dags att byta luftvärmepump

En luftvärmepump erbjuder billig, miljövänlig och enkel uppvärmning. Tar du väl hand om din värmepump kommer den fungera bra under många år. Men även luftvärmepumpar har sin tid och hur väl du än sköter den så kommer den tillslut inte att fungera lika bra. Det finns varningstecken som låter dig veta när det är dags för ett byte. Läs vår guide och ta reda på mer samt få tips på hur du kan förlänga livstiden på din värmepump.

Så vet du om din luftvärmepump behöver bytas

En väl fungerande luftvärmepump är en mycket smidig och energismart källa till värme. Med årens gång kommer dock effektiviteten att dala. Här är de största tecknen som visar när det är dags att byta värmepump.

  • Det går inte längre lita på effekten

När luftvärmepumpen börjar arbeta på ett osammanhängande sätt och du inte längre kan lita på att du får den temperatur du önskar dig är det dags att byta. Detta kan du märka genom att värmepumpen arbetar på fel sätt genom att ge värme när du vill ha kyla eller tvärtom. Temperaturerna inomhus kan också komma att förändras, exempelvis kan det helt plötsligt vara kallare än vad du har ställt in.

  • Luftvärmepumpen börjar låta och bete sig annorlunda

Kommer det konstiga ljud från din värmepump, eller sprider sig en frän lukt i huset så kan det vara ett tecken på att pumpen inte längre fungerar optimalt. Är din värmepump relativt ny kan detta vara ett tecken på att du inte rengjort eller servat den som du ska, men om pumpen har många år på nacken är det troligtvis ett tecken på att du bör byta ut din pump.

  • Behovet för reparation ökar

En luftvärmepump ska servas regelbundet, förslagsvis vartannat eller vart tredje år. Om din värmepump börjar krångla mer än vanligt och problem uppstår med jämna mellanrum är det dock ett tecken på att reparationerna inte räcker till och att pumpen helt enkelt är för gammal.

Så ökar du livslängden på din värmepump

Två saker du bör göra för att få din värmepump att hålla bättre och längre är att serva den regelbunden samt att rengöra den noggrant på egen hand.

  • Regelbunden service ökar livslängden

Ju mer du använder din värmepump desto viktigare är det att du servar den regelbundet. Om du dessutom använder din värmepump som luftkonditionering under sommaren rekommenderar vi att du servar den oftare än vartannat till vart tredje år. Med regelbunden service och noggrann rengöring på egen hand kommer din luftvärmepump att få bättre effekt, hålla längre och öka dina besparingar.

  • Rengör din luftvärmepump hemma

När du glömmer rengöra din luftvärmepump med jämna mellanrum samlas smuts och damm i filter och lameller som då blir tilltäppta. Detta kan leda till en tillväxt av mikroorganismer i form av svamp och bakterier som börjar spridas i luften som då blir förorenad. För att undvika detta bör du rengöra såväl innedel som utedel regelbundet.

Här kan du läsa om hur du går tillväga för att rengöra din värmepump på egen hand.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här