Frånluftsvärmepumpar började installeras i svenska hem redan på 80-talet men det var först på tidigt 2000-tal som försäljningen fick sig ett rejält uppsving; mellan 2001-2006 ökade försäljningen av frånluftsvärmepumpar med det tredubbla.

Sedan dess har mycket hänt inom branschen och frånluftsvärmepumpen som produkt håller idag en högre kvalitet och ger en större besparing än tidigare. Så när bör man egentligen byta ut sin gamla frånluftsvärmepump?

Byt frånluftsvärmepump i tid

Upptäck vilka frånluftsvärmepumpar som finns i Polarpumpens breda sortiment
Upptäck vilka frånluftsvärmepumpar som finns i Polarpumpens breda sortiment

Man brukar prata om att en frånluftsvärmepump håller mellan cirka 15 år. Likt andra komplexa produkter behöver en frånluftsvärmepump service under sin livslängd och att byta ut delar kan snabbt dra iväg i kostnader. Ju äldre värmepumpen är desto dyrare är reservdelarna och desto dyrare blir den att laga.

En ny frånluftsvärmepump är inte bara billigare att reparera, den är också mycket mer effektiv och ger mellan 30 % – 50 % bättre besparing än vad en gammal frånluftsvärmepump gör.

Så även om den gamla frånluftsvärmepumpen inte är trasig kan det vara en god idé att se sig om efter en ny frånluftsvärmepump i tid.

Byt och installera värmepump under vår och sommar

Uppvärmningen av våra hus är något som vi ofta tar för givet, det är inget som syns, eller något som vi pratar speciellt mycket om – värmen finns bara där. Men uppvärmingen är oerhört viktig för att vi som människor ska känna oss trygga och må bra. Ett gammalt system får arbeta mycket hårt på vintern och det är därför större risk att något inuti frånluftsvärmepumpen går sönder när det är kallt. Var därför gärna proaktiv och planera ditt byte av frånluftsvärmepump under våren eller sommaren istället för på hösten eller vintern.

Bosch compress 3800i EW9

Varför ska jag byta ut min gamla frånluftspump?

  • En ny frånluftsvärmepump ger mellan 30 % – 50 % bättre besparing än en gammal frånluftsvärmepump
  • Ju äldre en frånluftsvärmepump blir desto dyrare är den att laga
  • Det finns flera tusenlappar att undvika i amorteringskostnad om bytet sker innan 1 juni
  • Våren är rätt tid att genomföra ett byte, var proaktiv och byt inte när klimatet är som kallast

Läs vidare om att välja, köpa och äga en frånluftsvärmepump

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här