AC hjälper mot fuktig värme

Hög luftfuktighet i kombination med varma utomhustemperaturer är enligt många jobbigt att vistas i. Fenomenet i sig är dock inte enbart besvärligt, enligt forskare utgör det även en fara för många människors liv. En ny studie från Columbia University i USA har studerat uppkomsten av höga utomhustemperaturer som kombineras med hög luftfuktighet och kommit fram till att väderfenomenet enbart kommer att bli vanligare framöver.  Läs mer om varför fukt och hetta upplevs jobbigare tillsammans och få tips på hur du kan minimera riskerna för uttorkning och överhettning.

Så skyddar du dig mot värmen och fukten

Det viktigaste du kan göra när värmen och luftfuktigheten stiger är att hålla dig så långt bort från värmen och solen som du kan. Du bör undvika att anstränga dig för mycket i värmen då det leder till ökade svettningar och ännu större risk för uttorkning.

Säkerställ en hälsosam inomhusmiljö med AC

Under sommaren är det svårt att hålla värmen utanför hemmet och ökad luftfuktighet tränger sig gärna på även inomhus. En smidig och väldigt effektiv lösning är att köpa en AC med hög effekt. Luftkonditionering hjälper inte enbart till att kyla ner din luft, faktum är att den avfuktar den också! Enligt studiens resultat kommer bra avfuktning vara nödvändigt inom en snar framtid då våttemperaturerna bara stiger. Ett hälsosamt inomhusklimat kommer därmed bli aktuellt även på kontor och i andra lokaler där människor vistas i dessa höga våttemperaturer regelbundet och länge.

Läs mer om fördelarna med AC här.

Till AC för hemmet.

Har du en lokal du behöver kyla och avfukta? Här hittar du våra AC anpassade för olika lokaler:

AC för lokal.

Höga våttemperaturer och dess risker

I studien från Columbia University har forskare kommit fram till att förekomsten av hetta och fukt har fördubblats sedan 1979.  För att undvika uttorkning och överhettning behöver vi anpassa oss till ett förändrat klimat som inte är på kommande utan som redan är här.

I studien har man tittat på så kallade våttemperaturer vilket är uppkomsten av värme i kombination med hög luftfuktighet. I våttemperaturer på 35 grader celsius riskerar våra organ att sluta fungera. Resultatet är ett krisläge som kan leda till döden om du inte får hjälp snabbt. 35 grader kan låta mycket, men faktum är att siffran enbart gäller för yngre och fullt friska människor med tillgång till vatten och svalka. Individer med underliggande sjukdomar, äldre personer samt individer som inte kan svalka sig tillräckligt riskerar att bli riktigt sjuka i våttemperaturer som ligger långt under 35 grader.

Därför är fuktig värme jobbigare

När höga utomhustemperaturer kombineras med hög luftfuktighet får människor svårt att kyla ner sig vilket lättare leder till överhettning och uttorkning. När hettan är torr och luftfuktigheten är låg upplever vi inte värmen lika jobbig eftersom vi svettas. När luftfuktigheten är hög och vi svettas mindre upplevs hettan istället som mycket jobbigare för våra kroppar och vi lider större risk för överhettning. Det är alltså luftfuktigheten som är boven och för att minimera riskerna för att fara illa ut behöver vi undvika och göra oss av med fukten.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här