Från vänster: Andrea Montanari, Niklas Eriksson, Thomas Wiak, Martin Gerre

Intervju med Tomas Wiak, produktchef på Daikin Sverige

Tomas Wiak, produktchef på Daikin Sverige
Tomas Wiak, produktchef på Daikin Sverige.
På bilden ovan, från vänster: Andrea Montanari (VD, Daikin), Niklas Eriksson, Thomas Wiak, Martin Gerre

I november förra året lanserade Polarpumpen sin första värmepump från Daikin – Daikin N. Produkten var då helt ny för den svenska marknaden, liksom de efterföljande produkterna Daikin C, Daikin M och Daikin S. Många har undrat vad detta är för värmepumpar, och varför de bara säljs hos Polarpumpen? – Tomas Wiak hjälper oss reda ut frågetecknen.

Tomas Wiak, produktchef på Daikin Sverige, är den person på bolaget som ska se till att rätt sortiment erbjuds marknaden, via rätt kanaler. I dagsläget uppskattar Daikin stå för nära 20 % av svensk värmepumpsförsäljning. En siffra som inte ses som tillräcklig av det internationella bolaget som omsätter hela 130 miljarder kronor och har 65 000 anställda världen över.
“Målet är att inom en snar framtid nå en marknadsandel av luftvärmepumpar på ungefär 35-40% i Sverige”, berättar Wiak.

Om Daikin

  • Daikin grundades 1924 i Japan och är idag en ledande internationell tillverkare inom kyla, värme och ventilation.
  • År 1957 lanserade Daikin den första rotationskompressorn, som de idag har bytt ut till sin patenterade swingkompressor.
    www.daikin.se

“Folk förstår inte hur stora Daikin är”

“Många i branschen förstår inte hur stora Daikin är internationellt! Daikin är ett gediget bolag med riktigt värdefulla resurser i form av både teknisk kompetens och smarta logistiklösningar.”Wiak berättar vidare att Daikin tillverkar alla sina kompressorer själva och är en av världens tre största köldmedietillverkare.
“Det är våra maskiner som står för nedkylningen av bland annat skidbacken i Mall of Emirates i Dubai och för klimatet i Eiffeltornet.”

Kvalitetstillverkning i Europa

Alla Daikins kyl- och värmemaskiner som säljs i Europa, tillverkas på de 153 000 kvadratmeter tillverkningsyta som ligger spridd runt om i Europa. Detta ger fördelar vad gäller både planering, ledtid, transportkostnader och miljö.
“Man kan som kund fråga sig om inte värmepumpen blir dyrare om den görs på en fabrik i Europa, men på grund av att vi slipper frakta enheter med containerbåt från Asien går det på ett ut. Dessutom är de miljömässiga vinsterna otroligt stora!“

Polarpumpen numera Daikins strategiska partner för e-handelskanalen

Varför det blev just Polarpumpen som lanserar Daikin online var inte någon slump.
“Vi hade varit i kontakt med Polarpumpen innan, men då var inte tiden rätt. Polarpumpen har vuxit och är idag ett företag med hög kompetens och teknisk rådgivning. Det är ett företag vi kan stå bakom.” Samarbetet med Polarpumpen är Daikins stora nysatsning inom e-handel. Målet är att kunna nå nya kundgrupper och kunna fortsätta garantera dessa kunder samma förstklassiga kundvård, att behålla fokus på bra produkter och, självklart, att ge en bra support.

Varför dröjde det så länge?
“När jag för något år sedan, först introducerade idéen om att Daikin skulle arbeta med Polarpumpen, mötte jag mycket motstånd från kollegorna. Bolaget var inte redo att ta det steget då, men nu känns det som att pusselbitarna är på plats.” Daikin har utvecklats och skapat en serie som passar bra online, samtidigt som Polarpumpen har ökat i kapacitet, avancerat den tekniska rådgivningen och förbättrat sin dialog med kunderna.
“Det är viktigt för oss att vi kan vara stolta över det vi gör och att vi arbetar med seriösa samarbetspartners, som har rätt expertis och kan erbjuda kunden rätt tjänster och bra support. – Det känner vi att vi har hittat hos Polarpumpen!”

Daikin – produktserien hos Polarpumpen

Utbildning hos Polarpumpen, med Tomas Wiak
Utbildning hos Polarpumpen, med Tomas Wiak

I och med det starka samarbetet bolagen emellan, beslutade Daikin inte bara om att göra Polarpumpen till sin strategiskt viktiga partner, utan att även att ge Polarpumpen en unik produktserie; – Daikin.

Många undrar över Daikin serien. Varför ska man köpa Daikin framför en annan värmepump?
“Daikin är en extra kostnadseffektiv serie. Vi har, för den sakens skull, inte gjort något avkall på kvaliteten. Den har bättre driftsäkerhet än många andra värmepumpar, ett mycket bra pris och en förstklassig kompressor. Daikin får endast tillbaka cirka 6 av 25 000 kompressorer som det har blivit fel på, och det är samma kompressorer som sitter i serien.”
“Det är väldigt mycket pump för pengarna helt enkelt,”, skrattar Tomas, “och vi är stolta över att det är Polarpumpen som står för försäljningen av den!”.

Hitta Daikin-modellerna hos www.polarpumpen.se/daikin

Text: Linda Nyström och Frida Wahlbeck

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här