Per Scherman har hittat receptet för lägre elkostnader, miljövänlig uppvärmning och behagligt inomhusklimat – året om. Det är en fin höstdag när Polarpumpen hälsar på i huset i Mölndal, strax utanför Göteborg. Här bor energientusiasten Per tillsammans med sin fru Katarina, och det är det enda huset på gatan där svarta, skinande blanka solpaneler pryder taket. I det 145 kvadratmeter stora radhuset på två våningar har de skapat sig en helt egen värmeoas, med ett specialdesignat system för optimal uppvärmning.

Uppvärmt uterum med gammal luft

Uppvärmt växthus med gammal luft
I växthuset kan Per och Katarina dricka kaffe året om, tack vare den gamla inomhusluften

Att Per har full koll på sin energiförbrukning är solklart. Luftvärmepump, solpaneler, solfångare och element, som drivs av direktverkande el, samarbetar för elen och värmen i huset, och det märks att han är passionerad. Vi hinner knappt komma innanför grinden innan han gör en avstickare och öppnar dörren till växthuset.

Den gamla husvärmen leds ut av mekanisk frånluft, säger Per och slår sig ner i en av trädgårdsstolarna i hörnet. Egentligen ska den gamla värmen bara dunsta ut i luften, men vi har lett in den hit istället. På så sätt får vi ett uppvärmt uterum året om och kan dricka kaffe här inne trots att snön står högt utanför!

Bevarad uppvärmning med modern touch

Mycket är i original sedan Per och Katarina flyttade in, som exempelvis de gamla elradiatorerna. På senare år har de dock uppdaterats med moderna funktioner.

Jag hittade ett företag som säljer digitala regulatorer, som är som små datorer, berättar Per. De känner av hur varmt det är i rummet och reglerar värmen på elementen efter det, så att de inte ska stå och dra onödig el hela tiden. Men egentligen är elementen mest backup till värmepumpen, idag är det den som gör det mesta jobbet för inomhusvärmen.

Polarpumpens trogna kund återvänder

Elen var billig när huset byggdes, men idag är uppvärmning med enbart element inte lika lönsamt. När Polarpumpen startade 2007 var Per snabb att hoppa på tåget och skaffa en Panasonic luftvärmepump, för att sänka värmekostnaderna. Året efter köpte familjen en likadan till övervåningen, då den stängda planlösningen och trappans smala öppning gjorde att värmen inte spred sig tillräckligt bra upp till sovrummen.

Värmepump på nedervåningen från Daikin
På nedervåningen sitter en alldeles ny värmepump från Daikin med miljövänligt köldmedium

Idag, snart tio år senare, har Per återvänt en tredje gång till Polarpumpen. Den gamla Panasonicen i hallen fått göra plats åt en alldeles ny Daikin C35-R, som värmer bottenvåningen med hjälp av det nya, miljövänligare köldmediet R32.

Värmepumpen ställer jag in på ca 20 grader, säger Per. Vår gamla Panasonic fungerade bra och den på övervåningen går utmärkt, men jag gillar att ha lite nya funktioner med vår nya Daikin och tack vare att tekniken gått framåt är den dubbelt så kraftfull som den gamla pumpen. Fjärrstyrningen är väldigt praktisk och i appen kan jag se exakt data för vår förbrukning.

Solfångare för varmvatten …

En annan ny innovation är deras lösning för varmvatten till huset. När Per och Katarina flyttade in stod en frånluftsvärmepump för uppvärmningen av varmvatten, och den hjälpte även till att värma upp huset till viss del via golvvärmeslingor på bottenvåningen. När det var dags att byta ut frånluftsvärmepumpen vid millennieskiftet valde Per att gå en annan väg för varmvattnet med en ny, spännande lösning. Han fick upp ögonen för solfångare.

När plattorna på taket blir varma av solen, pumpas det upp kallt vatten i slingorna, berättar Per. Solstrålarna värmer upp vattnet och leder det sedan ner till ackumulatortanken, där det kan bli upp till 90 grader varmt! Det vatten som värms upp av solen är ett slutet system, och det värmer i sin tur upp det färska vattnet som pumpas ut till duschen och kranarna i huset. Under sommarhalvåret är vi helt självbesörjande av varmvatten och kan duscha hur länge vi vill!

… och solpaneler för el

Per har solfångare och solpaneler på taket
Per har både solfångare och solpaneler på taket …

Fortfarande behövs el för att få varmvatten även på vintern. Med luftvärmepumparnas hjälp sänker familjen redan sina elkostnader, men Per är ständigt på jakt efter smarta energilösningar för att öka besparingen ytterligare. När en granne föreslog att han skulle skaffa solceller för att producera egen el blev han nyfiken.

Per har två luftvärmepumpar från Polarpumpen
… och två luftvärmepumpar från Polarpumpen

Per insåg snabbt att huset var optimalt för solpaneler: hustak i vinkel direkt i söderläge och helt fritt från skugga. Han hittade leverantören Gothia Solenergi, som förutom att befinna sig i närområdet även kunde leverera rätt svarta, blanka tunnfilmsplattor han önskade. Från att fröet om solpaneler såddes i oktober 2015 blev det snabba ryck att hinna installera innan ROT-avdraget ändrades från 50 % till 30 % vid årsskiftet.

På nyårsafton la vi de sista plattorna, skrattar Per. Det var i sista sekund, men vi hann! Det började snöa på taket precis när vi var färdiga.

Solpanelerna producerar egen el till huset och på sommaren får de till och med ett överskott som de säljer till det lokala elnätet. Tack vare värmepump med miljövänligt köldmedium, solfångare och egna solpaneler gör Per och Katarina en stor insats varje år, både för miljö och plånbok!

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här