Värmepumpar idag har en lång livslängd, men någon gång behöver även de bytas ut och ersättas med en nyare modell. Den stora frågan är då – var ska man slänga sin gamla värmepump?

Alla värmepumpar innehåller ett köldmedium. Eftersom köldmediet har en negativ påverkan på vår miljö om det släpps ut i det fria, måste du anlita en certifierad kyltekniker för demontering av din värmepump.

Anlita en fackman för demontering

Enligt den nya F-gasförordningen får endast personer som har ett gällande certifikat utföra ingrepp i köldmediekretsen. Detta innebär att du ska anlita en fackman för demontering eller förflyttning av din värmepump.  Kylteknikern förflyttar köldmediet till värmepumpens utedel och sedan kan du som privatperson själv köra värmepumpen till närmaste återvinningscentral. Ska du däremot flytta på pumpen – redogör med de som installerade värmepumpen.

För att få rådgivning kring demontering av din värmepump – Kontakta Polarpumpen.

Lämna in på närmaste återvinningscentral

Om du vill vara ekonomisk kan du, istället för att betala en extra kostnad till kylteknikern för bortforsling, själv åka med värmepumpen till återvinningscentralen och lämna in den. Du lämnar den enkelt på samma ställe som andra vitvaror såsom kyl och frys. Köldmediet tas om hand som farligt avfall och plasten från värmepumpen går till återvinning och kan bli nya plastprodukter.

Läs mer om de olika typerna av värmepumpar

4 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Att skriv att man bör anlita en kyltekniker för demontering är vansinnigt… En kyltekniker MÅSTE anlitas för att demontera en värmepump.

  En split maskin med köldmedium får inte flyttas/transporteras av en privatperson ny som gammal på något sätt utan det får endast en kyltekniker göra.

  När en split demonteras är det farligt avfall och måste direkt tömmas av kyltekniker, sedan får privat person lämna in resten till återvinningscentralen.

  Om ni inte har koll på dessa enkla regler kan man fråga sig vad ni i övrigt inte efterlever.

  //Magnus

  • Hej Magnus,
   Tack för din kommetar! Det stämmer det du säger och det står också beskriver under rubriken ”Anlita en fackman för demontering”.
   Jag håller med om att ”bör” inte är ett passande ordval i första stycket och vi har nu åtgärdat detta.

   Vänliga hälsningar
   Emelie på Polarpumpen

 2. Ta bort länken till återvinningsstationer – där ska bara förpackningar och tidningar lämnas. Att dumpa annat på dessa är miljöbrott.

  Hänvisa era kunder att kolla var kommunens bemannade återvinningcentral finns – där ska pumpar lämnas.

  • Hej Annika,

   Du har självklart rätt, tack för att du hjälper oss att hitta fel i gamla texter! Författaren använde felaktigt återvinningsstation och återvinningscentral som synonymer. Det är naturligtvis återvinningscentralen man ska åka till. Länken är bortplockad, för där kunde man inte få hjälp med att hitta en återvinningscentral – det brukar man hitta via sin kommuns hemsida.

   Med vänlig hälsning
   Anna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här