Att investera i en värmepump kan innebära att man fyller ut sitt vokabulär med saker och ord man inte visste existerade. Ett av dessa ord, som ofta måste förklaras, är kompressor. Idag reder vi ut vad en kompressor är, och vad den gör.

Hur fungerar en kompressor? illustration-varmepump-fungerar

Kompressorn kan likställas med hjärtat i människokroppen. Kompressorn fungerar delvis som en pump och den driver cirkulationen av köldmedium i värmepumpen. Det är i kompressorn energi tillsätts, för att driva hela värmepumpstekniken; det är kompressorn som ser till att värmepumpen fortsätter gå.

När köldmediet cirkulerar transporterar det värme från värmepumpens värmekälla till kompressorn. Där utsätts köldmediet för ett högt tryck. Trycket får temperaturen att stiga ytterligare och det varma köldmediet trycks vidare till kondensorn, där värmen används till att värma upp huset. Ordet kompressor har sitt ursprung i det latinska verbet comprimo, som betyder att pressa/trycka samman.

Vill du veta mer om hur värmepumpen fungerar? Då kan du läsa mer här.

Problem med värmepumpen – kan det vara kompressorn?

Får du problem med värmepumpen kan det hända att det är kompressorn som spökar. Se till att göra en felsökning, för att se vad som är fel. Är din värmepump gammal – man räknar med en livslängd på ungefär 15 år för en värmepump – kan det vara idé att byta ut värmepumpen helt. Kontakta den som installerade din värmepump för rådgivning.

Byta kompressor på värmepumpen

Se över om du har garanti eller serviceavtal med installatören av din värmepump. Har du det kan du kontakta denne och se vad för hjälp som erbjuds. Det kan även vara bra att ta in en offert på vad någon annan firma erbjuder för samma arbete – du kanske kan komma billigare undan. Din hemförsäkring kan också täcka din trasiga kompressor, så glöm inte att höra efter med ditt försäkringsbolag. Numera kan man dessutom få rotavdrag vid reparation av värmepump!

Överlag blir det dyrare att byta hela värmepumpen än bara kompressorn, men ta gärna kontakt med en rådgivare, för att överväga om det är bättre att byta hela värmesystemet. Det kan i det långa loppet vara mer lönsamt, när den nya värmepumpen ger dig en större besparing och en bättre effektivitet.

Pris för att byta kompressor

Att byta kompressor kostar olika beroende på värmepump och vad för kompressor värmepumpen har. Det exakta priset för byte får du endast om du begär en offert från installatör eller företag.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här