Varför rinner det vatten från min luftvärmepumps utedel?

”Hej, jag har fått en luftvärmepump installerad från er. Undrar om det verkligen ska rinna och droppa vatten från utedelen som det gör nu? Mvh Kasper”

Det här är en vanlig fråga vi får. Om det rinner vatten från din luftvärmepumps utedel kan du vara lugn, det är i de flesta fall helt normalt. Vi går igenom varför det rinner vatten och vad du kan göra när det händer.

Varför rinner det vatten?

Värmepumpen hämtar värme från den kalla luften utomhus. I och med detta kyls luften i utedelen ner ytterligare och då bildas kondens. Detta kondensvatten rinner ner från utedelen och är alltså en del av värmepumpens normala funktion.

Vad händer när det är kallt?

När det är kallt fryser kondensvattnet och bildas till is inuti luftvärmepumpen. Det är naturligtvis inte så bra, så därför finns avfrostningsfunktionen, som skyddar din pump från is och frost. Avfrostningen ser till att kondensvattnet kan smälta och rinna ut.

Några liter vatten per dygn brukar luftvärmepumpen avge, men så mycket som 20 liter vatten på ett dygn är också fullt normalt. Dock blir det såklart en stor mängd vatten som över tid behöver ledas bort.

Hur skyddar jag huset från vattnet?

Eftersom utedelen sitter vid husets yttervägg, behöver kondensvattnet ledas bort från huset för att skydda fasad och grund mot fukt. Det gör du bäst med ett dräneringstråg. Du kan även ställa en hink eller liknande under pumpen för att samla upp vattnet, men kom då ihåg att tömma hinken regelbundet. Om det dessutom är kallt ute, kan vattnet i hinken frysa. I dräneringstråget finns en värmeslinga som ser till att kondensvattnet hela tiden kan rinna undan, även om det är minusgrader ute.

Avfrostning även vid plusgrader

När värmepumpen hämtar värme från luften utomhus för att omvandla till behaglig inomhusvärme, betyder det att luften kring värmepumpen blir kallare än den övriga utomhustemperaturen. Det kan därför bildas is på pumpen även när det är plusgrader ute, ungefär från sju plusgrader och lägre. Håll därför koll på att avfrostning av kondensvattnet fungerar som den ska även när det inte är minusgrader ute.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här