Så tinar du frusna vattenrör på bästa sätt

Har vattnet frusit i rören? Här är knepen som hjälper dig tina dina rör på bästa sätt och tips på hur du förebygger frusna vattenrör under vintern.

Så förebygger du att rören fryser

Vattenledningar som fryser är ett vanligt problem under vinterhalvåret. Vatten som fryser ökar i volym och trycket i dina vattenledningar ökar. Expansionen kan skapa sprickor i rören, som leder till vattenläckage när vattnet tinar. Dessvärre är det inte några enorma köldknäppar som behövs för att vattnet ska hinna frysa. Ibland räcker det med några få minusgrader och stillastående vatten för att rören ska täppas igen av isproppar.

Låt kranar vara öppna

Ett knep för att undvika att rören fryser är att lämna kranar öppna. Vattnet behöver inte forsa för att du ska undvika frysning, det räcker med ett litet flöde för att isen ska motarbetas. Att slösa på vatten är dock inte en hållbar lösning i längden, men är ett bra tips ifall du vet med dig att det är en köldknäpp på ingång eller om du har utsatta ledningar.

Töm vattenledningarna inför resan

Om du vet att du ska lämna huset obebott under en längre period bör du alltid se till att tömma ledningarna, inklusive varmvattenberedaren, i förebyggande syfte. Det stillastående vattnet kan snabbt bli till is i rören och risken för skador och vattenläckage är stor.

Underhållsvärme förhindrar frysning

Oavsett om det gäller fritidshuset eller villan är underhållsvärme alltid en bra idé när huset står tomt under längre perioder. Om byggnaden och därmed även rören är uppvärma kan vattnet inte frysa. Läs mer om fördelarna med underhållsvärme här:

Underhållsvärme skyddar huset

När olyckan är framme – så tinar du rören på bästa sätt

I de fall där rören har hunnit frysa är det viktigt att du behandlar skadan på rätt sätt, för att undvika att större skador orsakas.

Tina rör – detta bör du göra

  • Använd en hårtork eller varma handdukar till synliga vattenledningar för att värma rören i lagom takt.
  • Säkerställ att det upptinade vattnet fångas upp, så att du slipper vattenläckage till andra delar av huset.
  • Om skadan är så pass stor att rören har spruckit, stäng av huvudkranen så att du minimerar läckaget, kontakta sedan en rörmokare för att åtgärda problemet.
  • Se över din isolering och förstärk de områden där problemen uppstår, så att du undviker att det händer igen.

Tina rör – detta bör du undvika

  • Aldrig någonsin bör du värma frusna rör med öppen låga, som en gasbrännare eller blåslampor. Rören kan bli så pass överhettade att isoleringen fattar eld och det finns risk för brand. Om du inte kan tina rören med hjälp av hårtork eller varma handdukar får du kontakta en rörmokare för att åtgärda problemet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här