farliga elspartips - varningstrianglar stickpropp elkontakt

TV, radio, sociala medier, fikapausen på kontoret – alla pratar om energispartips. Men alla energispartips är inte bra. Vissa kan rent av vara farliga för dig eller ditt hem. Här listar vi några energispartips du ska passa dig för.

1. Stäng av elpatronen

Elpatron finns i exempelvis luft-vattenvärmepumpar, frånluftsvärmepumpar och bergvärmepumpar. Elpatronen ska hjälpa till när värmepumpstekniken inte räcker till och använder då el till värme rakt av. Energispartipset att stänga av elpatronen har fått en hel del spridning och det verkar ju ganska logiskt att stänga av den och slippa elvärmen – eller?

Nej, absolut inte. För det första så används elpatronen vanligtvis sällan, bara vid behov, och när behovet uppstår, så behövs den för att skydda systemet. Risken är faktiskt att hela systemet fryser sönder eller att värmepumpen inte klarar av att hålla uppe värmen under en köldknäpp och systemet havererar. Elpatronen behövs också för värmepumpens inbyggda legionellaskydd, där temperaturen i varmvattentanken  höjs tillfälligt för att ta död på legionellabakterier. Tänk också på att garantin på värmepumpen inte gäller, om du stänger av din elpatron.

Vill du spara energi på uppvärmningen inomhus, är det smartare att sänka inomhustemperaturen och att ta korta duschar.

lite pojke leker inomhus med mössa på huvudet
Stänger du av elpatronen för att spara energi kan hela husets värmesystem krascha.

2. Stäng av avfuktaren

Olika avfuktare drar olika mycket el och det kan tyckas lockande att stänga av avfuktaren eller strunta i att sätta på den i tvättstugan när man hängt en tvätt. Så är det ett bra energispartips att stänga av avfuktaren?

Nja, det beror på. Har du avfuktare i krypgrund eller på vinden bör du inte stänga av dem. Har du en smart avfuktare ska den endast avfukta vid behov och drar mycket lite energi när det bara känner av om behovet finns – så låt den stå på!

Om du använder avfuktare för att få hjälp att torka tvätt kan du kanske låta bli att sätta på den. Men då ska du istället ha en torkställning någon annanstans i boytan. Faktum är att vi ofta har ganska torr luft inomhus på vintern, så lite fukttillskott är bara bra. Allra bäst är det om du sprider ut tvätten på tork i hela huset / lägenheten, även om det kanske inte är det allra trevligaste.

liten flicka hänger tvätt
Att hänga tvått runtom i huset är ett smart knep på vintern. Du får bättre luftfuktighet i torra rum, samtidigt som du slipper fuktproblem i tvättstugan.

3. Stäng friskluftsventilerna

Ny kall luft som kommer in i huset genom friskluftsventilerna måste ju värmas upp, så det är väl lika bra att stänga dem?

Nej, gör inte det. Huset behöver sin ventilation för att huset och de som bor däri ska må bra. Och även om man kanske kan stänga till ventilerna en kortare period när det exempelvis är kallt och blåsigt är det lätt att glömma att öppna dem igen. Stängda ventiler och dålig ventilation kan i sin tur ge problem med fuktskador och hälsa.

Det finns smartare friskluftsventiler, som anpassar luftflödet och även smarta lösningar för värmeåtervinning. På så vis kan du få luftombyte i huset utan att tappa för mycket energi.

Du hittar produkter här:

sjuk kvinna i soffa med mycket medicin framför henne
Att stänga friskluftsventilerna kan leda till sjukdomar, när inomhusklimatet blir dåligt.

4. Höj temperaturen i kyl och frys

Ju lägre temperatur man har i kylen och frysen desto mer energi förbrukas, så då är det väl en bra idé att höja temperaturen lite?

Nja, det beror på. Det är viktigt att temperaturen är tillräckligt låg, så att maten inte blir dålig. Samtidigt finns det ingen anledning att ha lägre temperatur än rekommenderat i kyl och frys.

För frysen rekommenderas -18 °C och för kylen räcker det med +6 °C .

5. Stäng av el-elementen – jag har ju luftvärmepump

Luftvärmepumpen är energisnål och värmer upp mitt hus, varför ska jag då ha el-elementen på, de drar ju bara energi i onödan?

Nej, det är verkligen inte i onödan. El-elementen är back-up för värmen i huset, eftersom en luftvärmepump inte är en primär värmekälla. Det innebär att en luftvärmepump kan behöva stöd vid lägre utomhustemperaturer. Det är inte heller säkert att luftvärmepumpens värme når ut tillräckligt i alla delar av huset. En luftvärmepump kan inte heller användas för att värma upp ett nerkylt hus.

pappa läser för barn båda har tjocka kläder och mössa
Att stänga av el-elementen och bara lite på luftvärmepumpen kan leda till att man står utan fungerande värme i huset när temperaturen ute sjunker.

6. Sänk temperaturen i varmvattenberedaren

Det krävs en del energi för att värma och lagra vatten till huset, som sedan ska användas till duschar, handtvätt, disk m.m. Det vore väl ett bra energispartips att sänka temperaturen lite på tappvattnet eller stänga av den där legionella-funktionen?

Nja, man ska vara väldigt försiktig med temperatur på stillastående varmvatten i och med risken för just legionella. Legionellabakterier trivs och förökar sig just i ljummet och stillastående vatten. Ju högre temperatur desto fortare dör bakterierna. Har man lite lägre temperatur i tanken som standard finns just legionella-skyddet för att säkerställa att bakterierna inte kan växa till.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här