vinterstangning-sommarstuga-fritidshus

Hur går man tillväga för att bäst förbereda sin sommarstuga eller fritidshuset inför vintern? Med underhållsvärme kan du undvika kostsamma och ibland ödesdigra skador på ditt smultronställe.

Förebygg frost- och vattenskador med underhållsvärme

Vårt allra bästa tips för säker vinterstängning av sommarstugan är att du förser huset med värme under vintern. Vattenskador till följd av frusna rör är vanliga problem i sommarstugor, med kostsamma reparationer som följd. Med underhållsvärme undviker du fukt- och frostskador på såväl vattensystem som inomhus.

Med en luft-luftvärmepump kan du säkerställa att din sommarstuga hålls uppvärmd när du inte är där – en stor fördel är att den även ger dig luftkonditionering under sommarmånaderna!

Här hittar du luftvärmepumpar som passar utmärkt för sommarstugan.

Fördelar med underhållsvärme
Läs mer om fördelarna med underhållsvärme på vår hemsida.

Så använder du funktionen för underhållsvärme

Att ställa in luftvärmepumpen på underhållsvärme är en enkel och smidig process. För att underhållsvärmen ska fungera på bästa sätt bör du följa stegen nedan:

Underhållsvärme luft-luftvärmepump

Använd fjärrstyrning för säker fuktkontroll under hela året

Med fjärrstyrning till din luftvärmepump kan du hålla full koll på temperaturen i din sommarstuga året runt, oavsett vart du befinner dig. Om du vet att du ska besöka stugan kan du i förväg ställa in en högre temperatur (eller lägre under sommaren) så att klimatet är behaglig när du kommer fram.

Här kan du läsa mer om fjärrstyrning och hitta den produkt som passar dig.

Övriga råd

För dig som inte vill införskaffa en luft-luftvärmepump är det viktigt att du ställer in en låg temperatur på det värmesystem du har. Elelement är ett exempel på en värmekälla där du enkelt kan upprätthålla underhållsvärme under vintern.

Vidare är det mycket viktigt att du tömmer ditt vattensystem genom att stänga av det och sedan öppna alla kranar. Vatten i rören leder snabbt till frostskador och vattenläckage.

Elen bör stängas av, och om du har gasol i sommarstugan är det mycket viktigt att denna är avstängd när du inte är på plats. I övrigt är det bra om ventiler och innerdörrar är öppna så att luften cirkulerar bättre för att undvika fuktskador.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här