Legionella i vattnet med värmepumpsberedare/varmvattenberedare

Att legionella upptäcks i vattnet med värmepumpsberedare/varmvattenberedare kan ha att göra med att man kanske vill spara energi och därmed får tappvattnet inte den temperaturen den behöver för att döda den obehagliga bakterien. På större anläggningar är det samma sak – vattentankar som inte når tillräcklig temperatur.

Alarm kommer från flera håll i landet om att antal fall av legionella ökar på till exempel äldreboenden, sjukhus och badanläggningar. Samtidigt vill man spara energi på det sätt man kan. Och i tider av energisparande frodas legionella.

Legionella i vattnet med värmepumpsberedare/varmvattenberedare
Det är när du andas in ångan från det infekterade vattnet du blir sjuk.

Legionella i vattnet med värmepumpsberedare

Bostäder och lokaler som använder sig av luftvärmepumpar har oftast en separat varmvattenberedare eller värmepumpsberedare. Många nyare värmepumpsberedare eller varmvattenberedare har ett inbyggt skydd mot legionella, vilket gör att legionella inte är så vanligt i hemmiljö. Har du en äldre modell, kan det alltså vara ett av många skäl till undersöka huruvida skyddet finns just i din, annars måste du sköta det manuellt. Höj då temperaturen med jämna mellanrum till runt 70 grader för att döda bakterierna.

Legionella förökar sig när temperaturen är för låg i tanken. Typiskt förökar de sig vid temperaturer kring 20-45 grader. Har din tank ett inbyggt skydd mot legionella, kommer elpatronen i den att hjälpa till att höja temperaturen i tanken med jämna mellanrum, så att legionellabakterierna inte kan överleva.

Så förutom att dagens värmepumpsberedare/varmvattenberedare är otroligt mycket mer energisnåla än äldre, ger de också ett bättre skydd mot legionella, eftersom många har inbyggda automatiska skydd.

Vad är legionella?

Legionella är en bakterie som ursprungligen kommer från vårt sötvatten, men som anpassat sig till vår vattenmiljö. Den smittar inte mellan människor, smittan kommer i stället via duschar, vattenledningar, bubbelpooler, klimatanläggningar, duschar – ja, alla vattenrelaterade utrymmen. Det är just ångan som innehåller bakterierna och du blir sjuk genom att andas in dem. Det är alltså inte farligt att dricka vatten med legionella.

Blir du sjuk är symptomen ofta:

  • Svår lunginflammation
  • Ont i huvudet
  • Andfåddhet
  • Feber
  • Muskelvärk
Legionella sjuk
Sängläge är det som gäller om du får legionella!

Förebygga legionella

Som standard ska vattnet hålla 50 grader vid varje tappställe. Vilket innebär att vattnet i tanken måste hålla mer än så. Ju längre bort ledningarna är från vattentanken, ju högre temperatur måste finnas i vattnet i tanken.

Att utbrotten som sker nu runt om i Sverige hade kunnat förebyggas är vi säkra på. Vissa tankar måste man manuellt höja temperaturen på vattnet i tanken och på vissa görs det automatiskt. Detta görs genom en elpatron som finns inbyggd i värmepumpar och värmepumpsberedare/varmvattenberedare och el är lika med pengar. Pengar man kan spara in. Är det dessutom ett äldre system och gammal vattentank kanske man inte riktigt brytt sig om att rengöra själva tanken, man har heller inget automatiskt system som säger till när temperaturen är för låg.

Förebygg legionella genom att investera i nyare och mer energieffektiva värmepumps- och varmvattenberedare. Nuvarande regler om vattentemperaturer är inte obligatoriska för byggnader som byggdes innan 1994, vilket förmodligen innebär att väldigt många bostäder och fastigheter i Sverige löper högre risk för utbrott. Här måste man själv lägga manken till.

Stäng inte av elpatronen

Värmepumpar och tankar har en elpatron i sig – denna ska inte stängas av för att spara energi, eftersom det är elpatronen som hettar upp vattnet i tanken och dödar legionellabakterier. Läs mer om farliga energispartips här

Energisparande legionellaräddare

Polarpumpen slår ett slag för den otroligt energieffektiva nyheten från Indol- Compact 300A+ värmepumpsberedare. Perfekt tillsammans med luftvärmepumpar för optimal energibesparing och maximal trygghet.

  • 300 liter vattentank
  • Inbyggt program på legionella bakterier
  • 5,3 så effektiv än en vanlig varmvattenberedare utan värmepump
har du legionella i vattnet?
Det finns knappast något bättre än ett glas kallt, legionellafritt vatten.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här