En gyllene spargris

En kostnad du kanske inte tänkt på är uppvärmning av tappvatten (det vatten som kommer i kranarna i ditt hus). Slantarna kan ticka iväg helt i onödan om du använder en vanlig elvarmvattenberedare. Med värmepumpsteknik kan du kapa elfakturan rejält.

Stor del av energiförbrukningen går till varmvatten

Det kan vara så mycket som en femtedel av energiförbrukningen som går åt till att värma ditt tappvatten. I en normal villa blir kostnaden ofta över 5000 – 10000 kronor per år. Finns det familjemedlemmar som gillar långa duschar eller varma bad rusar kostnaden iväg på elräkningen.

Energianvändning normalvilla – kW/h per år

Energianvändning - kW/h per år

Värmepumpsberedare bra idé för dig med direktverkande el

Du som har direktverkande el hemma har med största säkerhet en elvarmvattenberedare installerad. I en värmepumpsberedare får du en enklare värmepump som är särskilt konstruerad för att producera varmvatten. Investeringen är något högre, än för en varmvattenberedare, men det tjänar du snabbt in genom lägre årsförbrukning och lägre kostnad per år.

Spara uppåt 70 procent av kostnaden

En värmepump fungerar genom att flytta värmeenergi från ett ställe till ett annat. Värmepumpsberedaren kan utvinna värme från olika källor, såsom utomhusluft, frånluft (ventilationsluft) och luften omkring värmepumpen. Värmepumpsberedaren komprimerar värmen och transporterar in den inomhus, i det här fallet för att användas till ditt tappvarmvatten. Genom att maskinen ger mycket mer värme, jämfört med energin den förbrukar, kan du göra en besparing på uppåt 70 procent. I ett hushåll med fyra personer går vanligtvis mellan 3500 och 6500 kwh åt till uppvärmning av tappvatten varje år, enligt Energimyndigheten. Det är kostnaden för den energin du kan kapa med en värmepumpsberedare.

Vill du titta mer på värmepumpsberedare? – Titta här!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här