Hösten och vintern är på intågande och då brukar även elräkningen öka. Det finns några knep för att minska användningen av varmvatten och på så sätt minska kostnaderna för tappvarmvatten och uppvärmning av ditt hem.
Se över dina kranar
Bor du i ett litet hus används cirka en femtedel av husets totala energi till ert varmvatten. Bor du i en lägenhet är andelen energi för varmvatten ännu högre. En bra idé för att minska mängden varmvatten som går åt är se över vattenkranar och duschmunstycke.
Använder du till exempel en ettgreppsblandare och låter varmvattnet rinna, är användningen av energi väldigt hög. Byter du ut din gamla ettgreppsblandare mot en nyare, mer resurssnål blandare kan du minska energianvändningen med upp till 40 %. Denna besparing är ganska simpel – oftast startar vi kranen i mitten. På gamla blandare får man ljummet vatten när kranen startas i mitten. De nya blandarna ger, istället för ljummet, endast kallt vatten i mellanläget. Detta innebär att ljummet eller varmt vatten inte slösas i onödan.
Duschmunstycke
Genom att byta blandaren kan du enkelt spara varmvatten. Du kan även byta ut munstycken i dusch och kranar mot vattensparande munstycken. Det finns ett enkelt knep för att se om du har ett nytt snålt munstycke eller gammalt duschmunstycke. Se efter hur lång tid det tar att fylla ett litermått – tar det fem sekunder att fylla det motsvarar det 12 liter per minut. Då har du ett gammalt duschmunstycke och dags att byta!
Investera i en värmepump
En bra idé kan vara att investera i en luft-vattenvärmepump, med inbyggd varmvattenberedare, som värmer både hus och tappvarmvatten. Den använder luften utomhus för att värma ditt hem. Den ger i slutändan ett mycket mindre koldioxid-utsläpp än många andra uppvärmningssystem och kan fortsätta ge värme när det är minusgrader ute.
Värmepump och varmvattenberedare
Att investera i en luft-vattenvärmepump med en varmvattenberedare kan vara en mycket god idé. Vissa luft-vattenvärmepumpar kommer med en inbyggd varmvattenberedare och passar sig bra för de som installerar hela värmesystemet nytt. Har du dock redan en varmvattenberedare som fungerar kan du köpa en luft-vattenvärmepump utan varmvattenberedare. Effekten ska inte påverkas oavsett om den är inbyggd eller ej. Dock är det oerhört viktigt att varmvattenberedaren är välisolerad oavsett om den är inbyggd eller köps till.
En mycket bra värmepump med inbyggd varmvattenberedare, som dessutom har utsetts till bäst i test, är Panasonic Aquarea All-In-One. Att den minskar den årliga energikonsumtionen med upp till 80 % jämfört med direktverkande el, gör att den är en vinnare på marknaden. Har du däremot en varmvattenberedare redan är det Panasonic T-Cap Aquarea Luftvatten du ska satsa på. Dubbelkolla dock så att din varmvattenberedare är kompatibel med värmepumpen innan du beställer ditt nya värmesystem!
En luft-vattenvärmepump bör klara ungefär 90 % av ditt hems uppvärmning, inräknat både värme och varmvatten, över hela året. Sett till husets maximala effektbehov är det uppskattningsvis 60-70 %. Att låta värmepumpen stå för en högre kapacitet än så, kan bli en onödig kostnad- att låta pumpen gå jämnt under året sliter mycket mindre på den också.
Varför ska man spara varm vatten?
Hej,
Om man sparar på varmvattnet förbrukar man mindre energi. Det är bra för miljön att förbruka mindre el, och man minskar dessutom sina utgifter.
Med vänlig hälsning
Anna