Vad är skillnaden mellan poolvärmare och poolvärmepump? Fördelar och nackdelar
En poolvärmepump med inverterteknologi sänker dina uppvärmningskostnader med upp till 85 %.
En poolvärmepump med inverterteknologi sänker dina uppvärmningskostnader med upp till 85 %.

Den största skillnaden mellan en poolvärmare, även kallad elvärmare, och en poolvärmepump är energiförbrukningen. En poolvärmare värmer upp ditt kalla poolvatten med hjälp av energi från el medan poolvärmepumpen utnyttjar värmen i utomhusluften för att värma upp poolen.

Mängden el som krävs för att poolvärmaren ska värma vattnet är betydligt större än vad en poolvärmepump förbrukar. Att välja mellan de båda har därför att göra med storleken på din pool, din önskade budget för uppvärmning samt hur din pool är placerad.

Då ska du välja en poolvärmare

En poolvärmare är relativt billig i inköp, är enkel att installera och värmer upp din pool snabbt. Eftersom energiförbrukningen med en poolvärmare är hög, är poolvärmare inte att rekommendera till dig med en medelstor eller stor pool om du vill undkomma en riktigt dyr elräkning. Har du däremot en liten pool som du enbart vill värma någon månad om året kan en poolvärmare mycket väl vara tillräcklig för dig.

Då passar en poolvärmepump bäst

När du väljer hur du ska värma din pool bör du vara medveten om att kostnaderna kommer i två omgångar. Dels har du den initiala investeringen, som blir något högre när du väljer en poolvärmepump, dels har du driftkostnaderna för själva uppvärmningen.

Få högst energibesparing med en poolvärmepump till poolen
Få högst energibesparing med en poolvärmepump till poolen

Med en poolvärmepump kan du spara upp till 85 % av din energiförbrukning, jämfört med om du använder en poolvärmare.

När du värmer din pool med en poolvärmepump får du en 65-85 % lägre energiförbrukning. Har du en medelstor eller stor pool, eller helt enkelt vill säkerställa så låga omkostnader som möjligt är en poolvärmepump därför att föredra. Detsamma gäller om du vill värma din pool under många månader, utan att behöva betala skjortan för det.

Visste du att temperaturen i din pool kan sjunka med upp till 6 grader under en natt? Om du är intresserad av att få en så låg energiförbrukning som möjligt för uppvärmningen av din pool bör du därför fundera på hur du kan minska ditt värmeläckage.

Få tips om hur du behåller värmen i poolen här:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här