Just nu talas det mycket om stigande elpriser och en pågående elkris. Även om variationer i elpriset är vanliga och någonting vi kan förvänta oss, verkar situationen i dagsläget extra svår med profetior om en mycket dyr vinter framöver.
Tidigare i år kunde vi läsa om hur ett minskat dammsugande kunde påverka våra elräkningar positivt. Diskussionen blev så het bland politiker och opinionsbildare landet över att dammsugandet fick ensamt utrymme som åtgärd när allt fler upplever effekterna av elbrist och stigande elpriser.
Men är det verkligen dammsugningen vi bör kolla på, om vi vill se de riktigt stora förändringarna i plånboken?
Självklart inte. Det finns betydligt mer effektiva metoder att ta till. Till att börja med bör du se över din uppvärmning, då den avsevärt största delen av din energiförbrukning går till att värma upp din bostad och ditt vatten. Väljer du rätt värmekälla, kan du spara många tusenlappar varje år. Betydligt mer än du sparar in genom ”korrekt” dammsugning.
Därför är elpriserna så höga just nu
Enkelt sammanfattat kan man säga att elpriset, precis som andra marknadsvaror, beror på förhållandet mellan tillgång och efterfrågan. Priset påverkas framförallt av hur mycket el som kan produceras, och om efterfrågan är hög när tillgången är låg kommer priset att stiga. Vid en närmare titt är situationen såklart mycket mer komplicerad än så.
De rekordhöga elpriserna vi ser i Sverige idag (som kan bli de högsta sedan avregleringen av elmarknaden 1996) har många anledningar. Bland orsakerna ser vi bland annat en låg mängd regn som fallit, nedlagda kärnkraftverk och en minskad export från Ryssland. Vi ser också en prispåverkan kopplad till elpriserna i övriga Europa. För även om Sverige får mycket av sin elektricitet från egna kärnkraftverk och förnybara energikällor, så som vind- och vattenkraftverk, så handlar vi även el på EU-nivå. Detta gör att vi bli påverkade av internationella priser på fossila drivmedel. Särskilt påverkade blir boende i södra Sverige, där tillgången till inhemsk el är mycket låg på grund av nedlagda kärnkraftverk och en bristande infrastruktur för transport av el som produceras i norra delarna av landet.
I mitten av September i år låg elpriset på 132 öre per kWh – ett pris som enbart kommer stiga i takt med att utomhustemperaturerna sjunker och vår efterfrågan på el ökar. Så, hur minimerar vi konsekvenserna av den rådande situationen? Till att börja med bör du se över hur ditt hushåll gör av med el – genom att observera de största energibovarna i bostaden.
Uppvärmning – står för upp till 74 % av din energiförbrukning
När det kommer till energiförbrukning talas det ofta om många bäckar små. Även om det är sant att det är effektivt att se över dina glödlampor och din hushållsel så är det mest logiska (och effektiva) att ta tjuren vid hornen, och attackera problemet där det är som störst – din uppvärmning.
Visste du att det kan vara så mycket som 74 % av din totala energiförbrukning som går till att värma upp din bostad och ditt varmvatten? För att sänka dina elkostnader, och göra största möjliga påverkan på din elräkning är det därmed din värmekälla du bör se över först.
Värmepump ger största energibesparingen – få upp till 80 % lägre kostnader
Sveriges absolut mest populära värmekälla – bergvärmepumpen – råkar också vara den värmepump som ger allra störst besparing. Med en bergvärmepump i huset kan du säga hejdå till upp till 80 % av din tidigare räkning för uppvärmning (varmvatten inkluderat). Ganska snabbt blir det många tusenlappar du kan lägga på roligare saker än värme. Bergvärme är dock ett ganska stort projekt och en stor investering för dig som inte redan har en energibrunn i trädgården. Det finns dock ingen anledning att hänga läpp för det – för oavsett om du väljer en luft-vattenvärmepump eller en frånluftsvärmepump kommer din forna elräkning vara ett minne blott!
För dig med direktverkande el som står utan ett vattenburet uppvärmningssystem är en luftvärmepump det bästa alternativet. Luftvärmepumpen ger dock inget varmvatten, så du bör komplettera med en energisnål värmepumpsberedare eller varmvattenberedare för bästa resultat och besparing.
Läs mer om olika värmepumpar och få tips på vilken som passar bäst för dig i vår kunskapsbank:
Så mycket kan du spara med olika värmepumpar:
- Luftvärmepump – 76 %
- Luft-vattenvärmepump – 60-70 %
- Frånluftsvärmepump – 50-65 %
- Bergvärmepump – 80 %
Hushållsel – de resterande 26 % av din energiförbrukning
Efter uppvärmning av bostad och varmvatten går resterande elkostnader till att hålla igång all din hushållsel. Hit hör bland annat kyl och frys, TV och lampor (och dammsugning).
Självklart ger det resultat, när du tar energibesparande åtgärder inom denna kategori. Men sett till det stora hela är det betydligt viktigare att du har ett energisnålt uppvärmningssystem om du vill spara in på de riktigt stora pengarna.
Vill du ha tips på hur du kan börja spara på din hushållsel redan idag? Se listan nedan för 5 snabba energibesparande åtgärder som du kan börja med redan idag.
5 snabba energibesparande metoder som du kan börja med idag:
- Sänk temperaturen när du tvättar. Det gör stor skillnad för din energikonsumtion om du tvättar i 40 grader istället för 60 grader.
- Diska i diskmaskin. Låter kanske konstigt, men det är mer energisnålt att diska i diskmaskin än att diska för hand.
- Byt till energisnåla och hållbara glödlampor.
- Dra ut kontakter och laddare när de inte används.
- Köp energisnåla produkter när/om du köper nytt.
Läs mer om energibesparing hemma i vår kunskapsbank:
Aktuella kampanjer – spara ännu mer redan vid köp
En värmepump är ett val för framtiden – du vet att du kommer ha lägre energiförbrukning så länge du fortsätter använda din nya värmekälla. För att göra det ännu roligare och mer lönsamt kan du passa på att göra ditt köp nu och spara tusentals kronor även på köpet!