Ett välmående hus är ett hus där energi inte går förlorad i onödan. Det är dumt att elda för kråkorna. Samtidigt som du får ett hus som mår bra får du säkerligen också minskad energiförbrukning och därmed minskade omkostnader.
Välmående hus och minskade omkostnader
Vad kan du göra för att skära ner på din energiförbrukning? Det tänkte vi ta upp i dagens blogginlägg. Man vill gärna ha det varmt och behagligt inomhus och ha tillgång till varmt tappvatten i kök och badrum. Hur stor del av den totala energiförbrukningen går åt till detta och vad kan man göra för att minska den? Som vi kommer att visa står uppvärmning och tappvatten för en väldigt stor del av energiförbrukningen. Det kan vara intressant att titta på hur du kan minska den.
Genomsnittlig förbrukning
Om vi utgår från energimyndighetens statistik från 2016 ligger en genomsnittlig energiförbrukning på 26 200 kWh/år. Detta är ett normalvärde som varierar stort beroende på en rad faktorer, men uppåt tre fjärdedelar, cirka 74 %, går till uppvärmning samt tappvatten. Gör du något åt uppvärmningen får du en väldigt mycket större besparing än om du till exempel installerar ett strömsnålt kylskåp. Givetvis ska du använda knep, som att installera vattenbesparande duschmunstycke, använda lågenergilampor samt energisnåla vitvaror, men glöm inte bort de tre fjärdedelar av energiåtgången som handlar om uppvärmning av inomhusluft och tappvatten.
Viktiga faktorer som påverkar energiförbrukningen är var byggnaden ligger och hur stor den är. Det är inte alldeles praktiskt att flytta villan så den får en bättre geografisk placering, inte heller att ta bort ett våningsplan för att kapa bostadsytan. Men bygger du om kan du tänka på att planlösning, samt även att antal och typ av dörrar och fönster, har inverkan på energiförbrukningen.
Minska dina omkostnader
Du kan påverka förbrukningen och omkostnaderna genom att byta ut eller komplettera ett mindre effektivt värmesystem. Beroende på hur din nuvarande lösning ser ut kan besparingen bli uppåt sjuttio procent av kostnaderna för uppvärmning och varmvatten. Har du ett vattenburet system för värmespridning är en luft-vattenvärmepump ett bra val. I en villa med luftburen värme rekommenderar vi dig att titta på om en värmepumpsberedare för tappvarmvatten och en luft-luftvärmepump för uppvärmning kan vara bra alternativ för dig.
Solceller
När vi är inne på ämnet uppvärmning och energibesparing vill vi även lyfta fram solceller. Vi kan hjälpa dig hitta en lösning där du med hjälp av rätt placering och rätt produkt kan minska din elräkning påtagligt. Dagens solceller är ofta så effektiva att de genererar el även vid viss molnighet eller om panelerna är täckta av frost eller tunt snötäcke. Periodvis kan det till och med bli så att du säljer elektricitet till ditt elbolag. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta en lösning som passar dig.