I Helsingborgs Dagblad kan man nu läsa om att det är mycket vanligt med fuktskadade lägenheter i Landskrona. Miljöförvaltningen och fastighetsägarna är dock inte överens om problemet.

Lägenheter med renoveringsbehov

När lägenheter i behov av renovering har inspekterats, har det visat sig att alla har problem med fukt. Ventilationen är otillräcklig och fönstren är dåliga.

Bostadsprojekt från miljöförvaltningen

Miljöförvaltningen har ett eget projekt, sedan två år, i Landskrona runt inspektioner av bostäder. Innan så har man inspekterat fastigheter efter att någon har anmält att detta behövs till miljöförvaltningen. I projektet tar nu miljöförvaltningen egna initiativ och inspekterar fastigheter som de misstänker är i behov av renovering.

Utgår ifrån utsidan

De utgår från utsidan och börjar där med att se om det finns misstankar om problem. De tittar exempelvis på fönster och puts. Samtidigt är de medvetna om att hus kan ha fått en utvändig renovering och ändå ha problem på insidan. Man riskerar därmed att missa hus med problem.

De flesta fallen är ännu inte åtgärdade

De problem som upptäcks åtgärdas endast i vissa fall. Under 30 fastigheter har åtgärdats och därför har dessa ärenden avslutats. Samtidigt tillkommer ideligen nya ärenden och listans omfattning ökar bara.

Hus har problem, utan att det anmäls

Det kanske mest talande i artikeln, är att det inte är så många anmälningar. På tre år har miljöförvaltningen endast tagit emot runt 40 anmälningar. Samtidigt har miljöförvaltningens eget arbete lett till en lista med ca 180 hus som har eller kommer att inspekteras, eftersom det finns eller har funnits misstankar om fuktproblem.

I och med projektet verkar fler fuktskadade lägenheter och mögel upptäckas. Många svenskar bor alltså i hus med problem utan att vara medvetna om det eller så orkar man kanske bara inte ta tag i saken.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här