Mögel i hus - krypgrundsavfuktare är en smidig och billig lösning
Mögel i hus - krypgrundsavfuktare är en smidig och billig lösning

November månad var den varmaste på över 100 år. Värmerekordet är en direkt följd av klimatförändringarna och innebär stora problem för våra hus och husgrunder. Tidigare hållbara konstruktioner klarar inte att göra sig av med den fukt som följer ett varmare klimat. Som följd får fler och fler hushåll problem med fukt och mögel i sina krypgrunder. En lösning är att ta hjälp av en krypgrundsavfuktare. Läs mer om varför du bör införskaffa en avfuktare redan idag.

Värmerekord leder till fuktproblem i krypgrunden

+18,4 grader i Gladhammar. Så högt mättes temperaturen under årets varmaste novemberdag. Det är 100 år gamla värmerekord som i år slagits över hela landet. Varm luft kan bära mer fukt än den kalla luften. Att året nu får fler dagar som mäter sommartemperaturer innebär därmed att våra krypgrunder utsätts för mer fukt än tidigare. Den tid som krypgrunden tidigare fått på sig att torka ut minskar vilket leder till att mer fukt behålls i krypgrunden som tillslut blir utsatt för mögelangrepp och röta.

Förebygg dyra och hälsofarliga problem med en krypgrundsavfuktare

Som i de flesta fall är förebyggande åtgärder mer kostnadseffektiva än att lösa problemet när det redan uppstått. Gällande krypgrunder är detta sant av flera anledningar. En fuktskadad krypgrund är inte bara skadlig för huset utan ökar även risken för luftvägsproblem och påverkar din familjs hälsa negativt. Att förebygga fukt är därmed inte bara bra för huset, det är nödvändigt för alla som bor där. Hur går man då tillväga för att bli av med fukten?

Det bästa och mest smidiga sättet är att installera en krypgrundsavfuktare. En krypgrundsavfuktare är ett bra sätt att säkerställa en torr krypgrund redan innan du upptäckt problem, men bör naturligtvis även installeras i de hus där problemet redan uppstått. Vid svåra fuktskador med mögelangrepp bör du dock genomföra en mögelsanering eller byta ut det angripna materialet innan avfuktaren installeras.

Har du fukt i krypgrunden? Så kontrollerar du din husgrund 

För att minska risken för fuktangrepp, och göra det möjligt att upptäcka eventuella problem i ett tidigt stadie, bör alla krypgrunder kontrolleras med jämna mellanrum. Så här går du tillväga för att undersöka om din krypgrund har drabbats av fuktskador:

  1. Lukta
  2. Titta
  3. Mät fukten

Lukta

Vid fuktskador bildas mögelgifter och bakterier som luktar illa. Om du känner en unken doft i delar av huset, eller när du tittar till krypgrunden är risken stor att du har fukt och eventuellt mögel i huset.

Läs mer:

Titta

Mögel kan vara dold, men vit- och svartmögel kan många gånger vara synligt på konstruktionen. Lys med en ficklampa och titta extra noga på de ytor närmast marken samt de norra sidorna, där brukar det vara som kallast.

Avlägsna mögel i krypgrund med en krypgrundsavfuktare
Synligt vitmögel i krypgrund

Mät fukten

För att få en så direkt indikation som möjligt över om du har fukt i krypgrunden kan du mäta fukten med en fuktmätare. Vi erbjuder olika fuktmätare som hjälper dig kontrollera mängden fukt i krypgrunden, så att du enkelt kan vidta åtgärder där det behövs.

Läs mer: 

Avfuktare skyddar hemmet mot fukt, mögel och röta

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här