hur mår ditt hus - pojke som tittar ut genom fönster, regn

Fukt, mögel och röta – några ord som vi helst inte vill förknippa med vårt hus. Samtidigt, är det viktigt att vi har koll, så att vi kan skydda huset på bästa sätt.

Fukt och vatten kan skada huset

Ett av huset viktigaste syften är att skydda oss mot fukt; huset ska hålla oss torra. Det är ingen lätt uppgift. Huset utsätts mer eller mindre konstant för fukt och vatten utifrån. Det regnar och snöar på huset och luften kan innehålla massa vatten. Vatten finns också i marken, som huset står på.

Samtidigt vill vi också använda vatten inne i huset, under kontrollerade former. Vattnet hålls instängt i rör, för att kunna användas vid uppvärmning, matlagning och tvätt. Läcker vattnet, tar huset skada.

Fukt skapar förutsättningar för mögel

Att skydda huset mot fukt, handlar också om att skydda huset mot mögel och röta. Mögel och röta kan skada huset, minska dess värde och även göra de som bor i huset sjuka.

För att mögel och röta ska börja växa i huset krävs fukt. Det krävs även andra förutsättningar som en viss temperatur och organiskt material, men dessa finns normalt i alla hem. Mögelsporer (möglets ”frön”) finns också alltid i luften. Men om vi bara skyddar huset och ser till att fuktnivåerna i husets alla delar är tillräckligt låga, kan inte mögel och röta växa.

Krypgrund och vind är särskilt utsatta

Det är mycket vanligt att krypgrund och vind drabbas av mögel. En krypgrund kan utsättas för fukt från marken, det kan rinna in vatten i krypgrunden, rör kan läcka eller så är det bara så att den varma luften som kommer in i krypgrunden, under sommaren, kyls ner och tvingas lämna ifrån sig fukt.

Vinden kan utsättas för fukt om taket läcker. Men det är också vanligt att fuktig varm luft tränger upp från boytan under vintern, och kyls ner på den kalla vinden, vilket ökar luftfuktigheten och även kan ge problem med kondens.

Om du har problem med fukt i krypgrund eller på vinden, bör du vidta åtgärder direkt. Att installera en avfuktare som förebyggande åtgärd är ett billigt sätt att komma tillrätta med problemet. I krypgrunden bör du också ha någon form av marktäckning som skyddar mot fukt från marken.

Tillräcklig ventilation skyddar boytan

Om du har problem med fukt i boytan, exempelvis i tvättstuga eller badrum, har du troligen problem med ventilationen. Även problem med fukt på vinden, kan ha sin orsak i dålig ventilation. Boytan skyddas mot fukt, genom att ventilationen ser till att fuktig förbrukad luft försvinner från huset, så att ny frisk luft kan komma in. I äldre hus, där man tilläggsisolerat, bytt fönster eller bytt värmekälla, kan dålig ventilation bli en konsekvens. Någon extra friskluftsventil och en frånluftsfläkt i tvättstugan, kanske räcker för att hålla ditt hus skyddat mot fukt?

Läs mer om fukt, mögel och avfuktare

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här