Därför ska du ha en avfuktare

Det finns många goda anledningar till att skaffa en avfuktare till hemmet. Främsta anledningen är som namnet säger, för att bli av med fukt. Vilket gör att du får ett välmående hus och ett bättre inomhusklimat.

Så vet du om du behöver en avfuktare

Det finns många olika tecken på att ditt hus har problem med fukt. Några av de vanligaste tecken som du kan kolla efter i din källare är:

  • Känner du en unken doft?
  • Ser du några synliga fuktfläckar på väggarna?
  • Är golvet fuktigt?
  • Finns det några bubblor i tapeter, färg eller plastmattor?
  • Ser du något synligt mögel?
  • Ser du fukt på insidan av fönstren?
  • Torkar tvätten långsamt?

Läs mer om hur du kontrollerar fukt i din källare här

Avfuktare i åtgärdande syfte

Ifall du upptäcker när du kontrollerar ditt hem att det verkar vara fuktskadat behöver du definitivt en avfuktare. Beroende på vad för typ av fuktskada det handlar om och fuktproblemets omfattning, så behöver du åtgärda problemet på olika sätt. Är det ett mycket omfattande fuktproblem, med konstaterat mögel eller röta, så kan en sanering behöva göras för att få bukt på problemet. Medan det kan räcka att installera en avfuktare ifall fuktnivåerna bara är höga.

Olika typer av avfuktare

Olika typer av avfuktare

Beroende på vilka fuktproblem du verkar ha och var problemen finns så ser din lösning olika ut. Det finns avfuktare som är anpassade för ytor där man vistas mycket sällan, som exempelvis krypgrunder och vindar. Det finns även avfuktare som är anpassade för ytor där man vistas ibland, som exempelvis källare, garage och förråd. Och det finns avfuktare för boendeytor, där man vistas ofta, såsom badrum, tvättstuga och torkrum.

Avfuktare i förebyggande syfte

Även om du vid kontroll inte upptäcker att ditt hem har drabbats av några fuktskador, så finns fortfarande risken att ditt hem kan utsättas för det något gång i framtiden, antingen på kort eller lång sikt. Därför är det alltid bra att ha ett fungerande system för att hantera fukten i hemmet. Enklast genom att installera en avfuktare.

Få koll på fuktnivån med en fuktmätare

Det är inte alltid man ser alla tecken på fukt i hemmet. Hög luftfuktighet syns inte alls, men kan ändå skapa förutsättningar för mögel att växa till. Därför kan det vara bra att investera i en fuktmätare. På så sätt kan man enkelt mäta ifall luftfuktigheten är låg, medel eller hög. Luftfuktigheten bör ligga runt 40-70 % i boendeytan för att inomhusklimatet ska vara optimalt för de som vistas där. Vid över 70 % luftfuktighet växer mögel. En liten portabel fuktmätare är att föredra, då du enkelt kan flytta mätaren för att mäta luftfuktigheten i olika utrymmen.

Lösning efter dina behov

Hos oss på Polarpumpen hittar du ett brett sortiment av avfuktare för olika utrymmen. Kontakta oss, så tar vi fram en lösning som passar dina behov.

Avfuktare skyddar hemmet mot fukt, mögel och röta

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här