Rinner det mycket vatten från din luftvärmepump? Skapar det problem med is på oönskade platser? Här diskuterar vi avfrostning och ger några smarta tips på hur du kan bli av med avfrostningsvattnet på ett smidigt sätt.
Vad är det för vatten som rinner från värmepumpen?
Vid värmedrift bildas kondensvatten i värmepumpens utedel. När det är kallt ute fryser kondensvattnet och värmepumpen har därför en inbyggd avfrostningsfunktion för att fungera i Norden. Vattnet från värmepumpens utedel är alltså en helt naturlig del av värmepumpens funktion och det är även naturligt att det kommer så mycket som 20 liter vatten på ett dygn.
Vilka problem kan vattnet orsaka?
Kondensvattnet från luftvärmepumpen är vanligen inga problem, men vid felaktig avrinning kan några problem uppstå:
- Vattnet kan rinna in i husgrunden och orsaka fuktskador.
- Vattnet kan skapa en isgata på vägen in till huset.
- Vattnet kan skapa en ishög som tillslut når upp till värmepumpen och skadar den.
Hur kan jag bli av med avfrostningsvattnet?
Det finns flera alternativ för dig som vill bli av med avfrostningsvattnet på ett smidigt sätt.
Balja
En vanlig hemmalösning är att man placerar en stor balja under värmepumpens utedel, som man sedan tömmer med jämna mellanrum. Bilden till höger visar ett alternativ där man använde en pulka, som man kan dra iväg och tömma på en lämplig plats.
Dräneringstråg
En säkrare lösning är ett dräneringstråg. I dräneringstråget finns en värmekabel, som ser till att kondensvattnet inte fryser på. Sedan kan du leda vattnet bort från värmepumpens utedel till en lämplig plats.
Vi har tidigare haft ett annat fabrikat av luftvärmepump och hade aldrig några problem med att vatten rann av den. Tycker inte att man skall ha dom här problemen vid en investering på nästan 30000.
Hej Britt-marie,
Att det rinner vatten från utedelen är en del av värmepumpens funktion; det är precis så den ska funka. Det är också vanligt att nyare luftvärmepumpar ger ifrån sig mer vatten, vilket beror på att värmepumpstekniken har utvecklats. Du får en bättre energiprestanda på insidan, men mer vatten på utsidan. Att det kommer mer vatten från er nya modell är alltså ett gott tecken. I många fall kan man hitta en bra placering av värmepumpens utedel, där vattnet rinner undan automatiskt, men ibland går inte det och det är därför det finns tillbehör såsom dräneringstråg, som samlar upp och avleder vattnet.
Med vänlig hälsning
Anna
Vintertertemp på -15-35 i komb med 70-80cm snö gör att det bildas enorma isstoder som når nästan upp till pumpen. Finns något knep att minska isbildningen eller få ut den från väggen?
Tack
Hej Lena,
Det låter som att ett dräneringstråg vore bra. Ett dräneringstråg samlar upp vattnet. Det finns värme i tråget, som ser till att vattnet inte fryser. Välj ett dräneringstråg med slang (inbyggd värme även i slangen), så kan du leda bort vattnet till en lämplig plats innan det fryser på. Hoppas det kan hjälpa!
Med vänlig hälsning
Anna
jag överraskades av kondensen. nu till andra vintern har jag grävt ner en dräneringsbrunn under pumpen dit kondensen kan rinna. rinner sedan via nedgrävda rör till regnvattensbrunnen. bor på sydkusten i finland så borde inte bli stora problem med frost
Jag hade tidigare en värmepump från er men då rann allt vatten från utedelen ner i ett rör så jag lätt kunde samla vattnet i en hink och tömma med jämna mellanrum. Nu rinner det från hela utedelen dvs 78*36 cm. Har fått placera ut två plasttråg som måste tömmas varanna dag, annars blir det för tungt.
Min son installerade samma värmepump förra året och på hans ytterdel rinner vattnet ut i en slang som lätt kan samlas i en hink.
Vad är skillnaden?
Jag är mycket missnöjd med min nya pump då den placerades på samma ställe som den gamla, som hade avrinning från ett rör som jag lätt kunde samla in och tömma. Nu kommer mitt trädäck bli förstört av allt vatten som kommer från utedelen.
Hej,
Det vanliga är att vattnet rinner rakt ner från utedelen. Dräneringstråg ingår inte som standard vid köp utav värmepump, utan är ett tillbehör som man kan köpa till. Ett dräneringstråg samlar upp och leder bort vattnet. Ett dräneringstråg har inbyggd värme som ser till att vattnet hålls i flytande form, tills det runnit undan. Det låter som om din son har ett dräneringstråg och att du hade ett innan.
Med vänlig hälsning
Anna
Är kondensvattnet från luftpumpen skadligt för växtligheten?
Hej JK! Nej själva vattnet är inte farligt, sedan kan det vara så att det är många växter som inte tål att det är vått, särskilt under vintern då det kan bli mycket kondensvattet. Så man kanske inte ska ha sina finaste växter precis under pumpen 🙂
Kan man spara energi genom att
med den inbyggda timern ”stänga ner” maskinen mellan ex 22.00 o 06.00?
Jag har också kollat andra fabrikat ex Panasonic och under dessa finns inget vatten.
Hej Klas! Att stänga av apparaterna är ingenting vi rekommenderar eftersom det kommer att slita på maskinen och dessutom ta mer energi och pengar att stänga av och på apparaten. Sänk hellre värmen när det inte behövs =)