kallt inne när luftvärmepumpens utedel avfrostar

När min luftvärmepump avfrostar blir det kallt inne. Varför är det så? Hur kan jag göra för att slippa frysa? / Elisabeth

Vad händer vid avfrostning?
Vad händer vid avfrostning?

Vad händer vid avfrostning?

Under avfrostningen gör luft-luftvärmepumpen en paus i uppvärmningen. Istället kör maskinen omvänt och tar värme från insidan av huset, för att frosta av utedelen. Under avfrostningen pausar innedelens fläktar. Avfrostningen hade visserligen gått betydligt snabbare om fläktarna i innedelen hade kört för fullt, men då hade det känts betydligt mer obehagligt inomhus, om luftvärmepumpen började sprida kall luft.

Läs mer om luftvärmepumpens avfrostning

Så varför kan det då kännas kallt vid avfrostning?

Hur kallt det upplevs beror delvis på att det härligt varma luftflödet försvinner. Då blir det ju lite kallare. I ett hus med sämre isolering och äldre fönster med mycket kallras, kan inomhustemperaturen också påverkas ganska snabbt. Hur kallt det är ute påverkar naturligtvis också hur snabbt temperaturen inne sjunker. Det är inte ovanligt att temperaturen sjunker med någon grad under avfrostningen.

Hur kan jag slippa frysa?

Du kan täcka upp mer med din primära värmekälla, så den hjälper till vid avfrostningarna. Genom att se till att din primära värmekälla hjälper till, behöver inte heller luftvärmepumpen avfrosta lika mycket.

Annars handlar det om att förbättra husets förutsättningar. Det kanske är dags att byta ut de där gamla fönstren du har funderat på att byta ut?

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

2 KOMMENTARER

 1. Det är något fel på luftvärmepumpen om det blir kallt .har samma problem all uppvärmd luft kyla ner fruktansvärt och jag har inget kallras och bara 55kv hus

  • Hej Rita,

   Det är klart att det även kan vara fel på luftvärmepumpen, eller något i huset som gör att luftvärmepumpen inte kan fungera normalt. I det här blogginlägget försöker vi bara förklara just varför det känns kallt när luftvärmepumpen avfrostar. Det är inget svar om man har problem med att det känns kallt hela tiden.

   Med vänlig hälsning
   Polarpumpen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här