I Norrköping byggs nu flera nya, likadana förskolor med bättre isolering. I dagsläget arbetar man på Nyckelpigans förskola, som ersätter en mögelskadad förskolebyggnad från 70-talet. Man har redan uppfört sex liknande förskolor och planerar att bygga ytterligare fem.
Passivhusteknik
Den gamla förskolan från 70-talet byggdes då oljan var billig. Då byggde man med mindre isolering, för värme fanns det gott om. Stadsbyggmästaren Jan Ekman förklarar för nt.se att detta ledde till att huset inte höll tätt och att fukt letade sig in i byggnadens syllar. Fukten ledde till problem med mögel.
De nya förskolorna byggs med passivhusteknik. Man bygger tjocka väggar med mycket isolering, tjock isolering i grunden och välisolerade fönster, för att förhindra att fukt tar sig in i byggnaden. Man räknar med att kunna spara 50 % av energikostnaderna, med den nya tekniken.
Ventilation
Det enda som nämns om ventilationen, är att den är dimensionerad för avdelningar med högst 20 barn. Det nämns inte, men vi får förmoda att man har lagt stort fokus på god ventilation, så att man kan få ut den fukt, som bildas inne i byggnaden. En människa andas exempelvis ut ca ett kilo fukt per dygn. Dessutom används vatten till att tvätta sig, diska m.m. I äldre hus med mindre isolering och självdrag, ventileras fukten ut genom otätheter. I nya täta hus med mycket isolering är det avgörande att ventilationen håller måtten, annars kan fuktproblem snabbt uppstå.
Norrköpingsmodellen
Förskolorna byggs enligt Norrköpingsmodellen. Det är ett koncept där man bygger förskolor enligt en särskild modell, som gör att de enkelt kan konverteras till vanliga skolor.