skinka

Livsmedelsverket har upprepade gånger påpekat brister på Scans anläggningar i Kristianstad. Det rör sig bland annat om mögel, smuts och rost.

Lång tid för åtgärder

Det har tagit lång tid innan de aktuella problemen åtgärdades. Livsmedelsverket har upprepat sina anmärkningar vid kontroller i september och oktober förra året. Samtidigt ansågs aldrig problemen vara så stora att anläggningen behövde stängas helt och därför ansågs det vara acceptabelt att det tog viss tid innan åtgärderna var genomförda.

Fuktiga lokaler

Anledningen till att mögel har hittats i lokalerna hänvisas till att lokalerna helt enkelt är mycket fuktiga. Scan menar att lokalerna tvättas och städas på regelbunden basis, men att mängden fukt ändå gör att mögel hinner uppstå.

Ett problem är att kondens kan droppa ner från taken på de slaktade djuren. På så vis kan orenheter komma in i maten, om taket är smutsigt. Livsmedelsverket menar att det är vanligt med olika hygienproblem på slakterier runtom i landet.

Listeriabakterier

Även listeriabakterier hittades i produkter från Scan i januari, vilket har lett till att produkter har återkallats. Man är i dagsläget inte säker på varifrån listeriabakterierna kom, men man misstänker att det har stänkt när man tvättat golven, eftersom listeriabakterier även hittats där. Det rör sig om andra lokaler, än de lokaler där mögelproblem påpekades.

Flera personer har sedan oktober smittats av listeria. Hela 12 människor har under perioden avlidit av sjukdomen. Listeriabakterierna som hittades av Livsmedelsverket på Scan, ska dock inte ha något att göra med de som smittats av sjukan, enligt kvalitetschefen på Scan. Livsmedelsverket misstänker dock att listeriabakterierna, som smittat massa människor kommer från någon typ av smörgåspålägg eller kallskuret.

Listeria drabbar främst äldre och gravida och bakterien dör vid upphettning.

Källa: http://www.expressen.se/kvallsposten/hygienslarv-pa-scan-smuts-mogel-och-rost/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här