Trygghetsvakten Krypgrund

Man kan lätt få för sig att en krypgrund enbart är av ondo, när man läser på siter, som den här, som handlar om fukt. Krypgrunden är en riskkonstruktion (liksom platta på mark), som ofta utsätts för fuktproblem, men det är också krypgrundens enda nackdel! Med en avfuktare åtgärdas riskerna med fukt effektivt och du kan njuta av krypgrundens alla fördelar.

Fuktexperterna rekommenderar krypgrund

Jag har haft tillfälle att möta två olika fuktexperter. Jag frågade båda två, om vad som var bäst – krypgrund eller platta på mark. Båda svarade utan tvekan krypgrund och gav mig sedan den ena anledningen efter den andra till att så är fallet. För fuktexperterna är nackdelen med fuktproblem ett lättlöst problem. En energieffektiv krypgrundsavfuktare löser problemet och sedan finns det bara fördelar kvar.

Krypgrundens fördelar

Krypgrunden har många fördelar:

Enkelt att reparera eller bygga ut rör och el

I och med att rör och el sitter, så att man kommer åt dem, är det enkelt att reparera, byta ut eller för den delen bygga till. Vill du flytta köket eller bygga ett nytt badrum, är det betydligt smidigare och billigare, om du har en krypgrund.

Radonsäkert

Krypgrunden är radonsäker i och med att den ventileras. Om man ändå får problem med radon i boytan, är det lätt att vidta åtgärder. Det kostar runt 10 gånger mer att radonsäkra en platta på mark eller källare.

Enkelt att reparera en vattenskada

Med krypgrund är det lätt att reparera de vattenskador, som i genomsnitt inträffar vart tionde år i svenska hushåll.

Skydd mot översvämning

Vid översvämningar skyddas själva huset i och med att det befinner sig en bit upp. Vid en större översvämning kan vattnet enkelt pumpas ut ur krypgrunden med hjälp av en länspump.

Ökad komfort

Med krypgrund blir golvet tystare att gå på och inte lika stumt. Dessutom blir isoleringen bättre och golvet varmare.

Sättningsskador kan repareras

Om huset sätter sig, kan detta enkelt justeras med hjälp av en domkraft och material att kila med. Med platta på mark kan det istället kosta mer än en miljon att åtgärda.

Minskad risk för byggfukt

Med en krypgrund blir risken för byggfukt mindre i och med att trossbotten tillverkas i fabrik och då är torr redan från början. Med platta på mark krävs torkning på plats och det finns en risk att man felbedömer torktiden och bygger in fukt.

Funderar du på att bygga med krypgrund, kan du alltså lugnt gå vidare med dina planer!

Allt du behöver veta om fukt i krypgrunder

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här