Så mycket mer kan du få för ditt hus med bergvärme installerat

En bergvärmepump kan sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 80%. Den ökade energibesparingen är attraktiv för många och har i en studie av Booli visat sig kunna höja värdet på ditt hus med upp till 11 %. I Stockholm har en installerad bergvärmepump visat värdeökningar på upp till 141 343 kronor.

Därför sker det en värdeökning på huset med bergvärmepump

En bergvärmepump hämtar energi från berggrunden som den använder för att värma upp ditt vattenburna värmesystem. Tekniken är mycket energieffektiv och kan generera en besparing på dina uppvärmningskostnader på upp till 80%. 

När bostadspriserna stiger och det blir allt dyrare att köpa bostad är en villa med låga driftskostnader ett mycket attraktivt alternativ. Om priset för bostaden är högt och en köpare har tagit lån med höga avgifter vill man självklart att resterande utgifter ska vara låga. Och när det kommer till att sänka kostnaderna för din bostad är det genom en mer energieffektiv uppvärmningskälla du gör störst skillnad, då uppvärmningen av din bostad och ditt varmvatten står för ungefär 73,6 % av de totala energibehovet.

En bergvärmepump kräver dessutom mycket lite ström för att vara i drift, vilket är fördelaktigt när elpriserna stiger i framtiden.

Öka värdet på huset med bergvärme
Med en bergvärmepump i huset kan du sänka dina uppvärmningskostnader med 80% och få en värdeökning på över 14 000 kr vid försäljning.

Där sker störst värdehöjning på huset med bergvärmepump

Enligt SBABs bostadstjänst Booli, som utfört undersökningen, är värdehöjningen med bergvärme en trend vi ser på riksnivå. Oavsett var i landet du bor är en installerad bergvärmepump en investering som lönar sig långt in i framtiden. Undersökningen visar dock att värdeökningen är ännu större i mer tätbefolkade områden och i storstäder. På platser där bostäderna är dyrare generellt, är det nämligen särskilt attraktivt med värmelösningar som genererar låga omkostnader och en större energibesparing för lång tid framöver.

Läs mer:

Fördelar med bergvärme

Öka värdet på huset med en bergvärmepump installerad
En bergvärmepump är en god investering för framtiden tack vare dess långa hållbarhet och mycket låga driftskostnader.

Analysen visar att installationen av en bergvärmepump är en trend som håller i sig. Eftersom bergvärme är en långsiktigt hållbar lösning finns det ingenting som visar att det inte skulle innebära en värdeökning i framtiden också. Snarare blir antalet bostäder som säljs som har en bergvärmepump installerad bara fler. Att uppgradera din värmekälla till en bergvärmepump kan därmed vara en viktigt investering för framtiden om du vill att värdet på din bostad ska öka.

Vill du veta mer om hur bergvärme i huset kan förbättra dina besparingar och skapa en mer hållbar uppvärmning av din bostad?

I vår kunskapsbank kan du läsa om allt från hur en bergvärmepump fungerar till hur mycket pengar du kan spara och hur installationen går till.

I Kunskapsbanken har vi samlat information runt bergvärme

Andra åtgärder som höjer husets värde

Om du vill att en förändring ska medföra en värdeökning för huset behöver den vara permanent och innebära någon form av förbättring. Det kan handla om en renovering av ett gammalt badrum eller kök, en förbättrad uteplats eller installerad fiber. Är du intresserad av vad du kan göra för att höja värdet på din bostad? Här har vi samlat mer information om värdeökande åtgärder:

Vad höjer värdet på huset?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här