Öka värdet på ditt hus!

Vissa renoveringar ökar husets värde och gör det mera lättsålt. Vi har tagit reda på vilka förändringar som kan öka värdet på ditt hus. Vi fokuserar på långsiktiga förändringar, som även passar dig som inte tänker sälja direkt.

Sälj huset dyrare och njut medan ni bor kvar

Det är tyvärr vanligt att man utför olika renoveringar, först när det är dags för försäljning. När mäklaren påpekar att vissa renoveringar kan göra huset mer lättsålt och generera ett bättre slutpris, först då utförs de där renoveringarna, som man länge gått och funderat över.

Genom att ta tag i renoveringar även om du inte tänker sälja snart, kan du och din familj njuta av förbättringarna, samtidigt som du ökar husets värde inför en eventuell framtida försäljning.

öka husets värde med ett nytt kök
Ett nytt kök anses ofta vara det som har störst möjlighet att öka husets värde.

1. Renovera kök

Köparna tycker att köket är det viktigaste rummet i huset och det toppar listorna över vilka renoveringar som ökar husets värde mest. Hur mycket köksrenovering lönar sig beror på förutsättningarna.

Det kan vara idé att använda neutrala färger, även om du inte planerar att sälja snart. Glöm inte att även mindre förändringar i köket kan ge ett högre slutpris.

Uppskattad ökning av husets slutpris
 • Byta luckor i köket: 25-50 000 kr
 • Byta köket vitvaror: 5-25 000 kr
 • Byta bänkskiva: 5- 25 000 kr
ett nytt badrum kan öka husets värde
Ett nytt fräscht och neutralt badrum kan öka husets värde markant.

2. Renovera badrum

Badrumsrenovering listas som den näst mest lönsamma renoveringen. Det är alltid bra att renovera med neutrala färger, även om du inte tänker sälja snart.

Tänk på att byte av slitna eller trasiga delar av badrummet kan öka slutpriset, även om du inte renoverar hela badrummet. Huruvida det finns ett badkar är däremot inte så viktigt för köparna.

Uppskattad ökning av husets slutpris

 • Nytt badrum: 120-150 000
 • Byta duschkabin: 5-25 000 kr
 • Byta slitet badkar: 5-25 000 kr
ny värmepump
En ny bergvärmepump kan öka värdet på huset med upp till 11%.

3. Byt värmekälla

Byte av värmekälla kommer på tredje plats på listan över vilka renoveringar som höjer priset mest. Idag väljer de flesta en värmepump, och förutom de lägre omkostnaderna kan du mycket väl få lika mycket extra för huset, som du investerade; kanske till och med ännu mer.

En studie utförd av Booli har visat att en bergvärmepump i huset kan öka värdet med upp till 11 %. I vissa delar av landet har man sett en värdeökning på hela 141 343 kr. Att värmekällan spelar roll för husets värde är en ganska självklar faktor, då uppvärmningen av din bostad och varmvatten står för ungefär 76 % av den totala energiförbrukningen.

Genom att välja en energieffektiv och hållbar värmekälla, som bergvärme, kan du sänka dina omkostnader avsevärt och därmed få en bostad som kostar mindre i längden.

Uppskattad ökning av husets slutpris

 • Bergvärme: ca 11 %

4. Förbättra energibesparingen hemma

Ju bättre energibesparing du har i huset, desto billigare blir dina totala omkostnader. Om priset på huset är högt men omkostnaderna är låga är det större chans att få huset sålt dyrare. Uppvärmning är den enskilt största utgiften i en bostad, men det finns många andra faktorer du kan påverka för att få ett så energieffektivt hushåll som möjligt.

5. Lägg in nya snygga golv

Ett nytt snyggt golv kan göra huset mer attraktivt. Välj äkta och robusta golv av trä eller klinker, som passar in i huset. Det kan också löna sig att slipa golv som blivit slitna. Att lägga in golvvärme i enstaka utrymmen är också en trevlig förbättring, som mycket väl kan löna sig vid försäljning.

Uppskattad ökning av husets slutpris

 • Slipa slitna golv: 25-50 000 kr
Laga och lägga om tak
Att laga eller lägga om taket ökar husets värde och gör det mer lättsålt.

6. Håll huset i gott skick

Lägg om taket, dränera om, byt ut gamla vitvaror, installera jordfelsbrytare om sådan saknas, se till att fasad och fönster är i gott skick och säkerställ att huset inte har problem med fukt.

Många köpare vill inte ta tag i renoveringar i det nya huset, så det är lika bra att få det gjort. Nyrenoverade bostäder lockar extra många spekulanter, samtidigt som ytterst få letar efter rena renoveringsobjekt.

Uppskattad ökning av husets slutpris

 • Lägga om taket: 75- 100 000 kr
 • Måla om fasaden: 75 – 100 000 kr

Ett välmående hus är mer värt vid en eventuell försäljning. Det är en god idé att se över din inomhusmiljö, ventilation och din totala energiförbrukning om du vill att ditt hus ska öka i värde. I vår bloggserie ”Hur mår ditt hus?” kan du ta del av många hjälpsamma tips som hjälper dig säkerställa en välmående byggnad och inomhusmiljö.

7. Minska inte antalet sovrum

Antalet sovrum är viktigt för många köpare. Så pass viktigt att mäklare rekommenderar att du återställer en vägg inför försäljningen, om du har tagit bort den. Det är vanligt att man behöver många rum, för att få plats med barn från olika förhållanden, arbetsrum och besökande släktingar. Samtidigt vill svenskarna ha öppet och luftigt – det är svårt att göra alla nöjda.

en braskamin kan öka värdet lite grann
En braskamin kan förbättra husets värde och du kan lugnt installera en braskamin och njuta av den själv.

8. Installera öppen spis eller kamin

Öppen spis påverkar i ganska liten utsträckning valet av ny bostad, men många mäklare menar att en braskamin kan öka värdet på huset. – Räkna alltså inte med att få mycket extra pengar om du installerar en eldstad.

Det är dock få köpare som väljer bort en bostad på grund utav att där finns en braskamin, så det är inget som hindrar att du installerar en eldstad, för din egen skull.

Uppskattad ökning av husets slutpris
 • Öppen spis: ca 70 000

Källor:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här