Energispartips- Sovrum

Blev elräkningen lite högre än du önskade under det senaste kvartalet, även om den är väsentligt lägre än innan? Önskar du minska den ytterligare? Två stora fördelar med en minskad elanvändning är att du värnar om miljön och får lägre el-räkningar. Här kommer några av de energispartips som finns för ditt sovrum.

Visste du att en lagom sovrumstemperatur är 16-18 grader?

Fönster

Fönster kan vara ett problem i sovrum då de kanske släpper in för mycket eller för lite ljus. Men det hjälps med persienner, rullgardiner och gardiner som kan justera detta. Visste du att om du har nerdragna persienner eller rullgardiner håller de kvar värmen i rummet under natten istället för att den ska försvinna?

Det är även viktigt att se över tätningslisterna. Värmen kan ibland läcka ut vid dörrar och fönster.

Tips!

Vädra snabbt! Om ditt rum är för varmt, speciellt nu under sommarhalvåret, är det bättre att vädra snabbt, snarare än att låta dina fönster stå på glänt hela dagen.

Glöm inte

…att stänga av elementen under sommarhalvåret. En perfekt sovrumstemperatur ligger på 16-18 grader och du behöver inte ha elementen på.

Apparater

Apparater är något allt fler svenskar tar med sig in i sovrummet. Många låter både mobiltelefon och dator ladda under natten något man bör undvika. Många låter också lampor vara tända i andra rum under natten. Är du inte mörkrädd, kan det vara en bra idé att släcka lamporna under natten, för att spara mer energi.

Något som kan vara en bra idé är att använda energisparläget på din dator under dagen om du ska vara ifrån den en längre stund.

Visste du att ladda en mobiltelefon kostar cirka 0,39 öre med elpris på 1,30 kr?

Tips!

Gör iordning en laddningsstation med en grenkontakt till dina laddningsbara apparater. Gör du det till en vana att stänga av den under natten kan du spara energi som annars försvinner.

Glöm inte

.. att stänga av dina apparater när du ska sova och inte låta mobiltelefon eller dator ladda under natten. Detta då det kan medföra brandrisk och man fortsätter ladda redan färdigladdade apparater.

Temperatur

Vilken temperatur man vill ha i sovrummet är väldigt individuellt beroende på årstid och person. Som nämnt tidigare är 16-18 grader en lagom temperatur, så värm inte upp ditt sovrum i onödan. Har du andra rum, som exempelvis gästrum kan du sänka värmen där med.

Tips!

Täck inte element med säng eller garderbob. Det gör att värmen inte kan spridas under vinterhalvåret och kommer att kosta dig mer pengar.

Glöm inte

… att släcka lampan i ditt sovrum när du lämnar rummet. I och med att vi främst vistas i sovrummet under nattetid är det onödigt att låta lamporna vara tända under dagtid. Som vi skrivit innan går det inte åt mer energi att tänka och släcka än att låta den vara tänd. Detta är bara en myt och ett tips är att släcka lampan när du lämnar rummet. Detta gäller alla rum.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här