Mellan mitten av juli till slutet av augusti är det rötmånader, vilket betyder att mat förstörs snabbare. Orsaken är att Sverige är som varmast och fuktigast under denna tid och då trivs bakterier som bäst.
Tidig rötmånad
Bakterier finns naturligt överallt i vår natur, även i vår mat. Men det är när temperaturen stiger tillsammans med fukten som vår mat förstörs snabbt då bakterier mår som bäst. Rötmånad inträffar vanligtvis mellan juli och augusti men i år har vi fått en tidig rötmånad då det har varit rekordfuktigt på vissa delar i landet sedan midsommar. Enligt SMHI har juni 2013 varit den näst klibbigaste månaden på 50 år i hela Västerbotten.
Konsekvenser
![Dags för rötmånad 1 Polarpumpens Energiblogg En bra avfuktare skyddar hemmet mot fukt, som är en vanlig anledning till att mögel och röta börjar växa i huset](https://blogg.polarpumpen.se/wp-content/uploads/2021/05/Olika-avfuktare-300x196.png)
Hälften av alla symptom på magsjuka kommer från mat som tillagats i hemmet. Därför är det mycket viktigt under rötmånaderna att du följer lite striktare regler kring tillagning av mat men även hanteringen av rester och tillbehör.
Om du blivit magsjuk kan du ofta vårda dig själv hemma men om du eller ditt barn blir uttorkade kan det vara väl dags att uppsöka en akutmottagning.
Hantera mat rätt, undvik magsjuka
När det gäller mat är det inte något speciellt som borde undvikas utan snarare hur man hanterar maten som har betydelse. Använd aldrig samma tallrik eller skärbräda till rått och grillat kött. Speciellt känsliga råvaror är fisk och köttfärs där bakterier gärna frodas, därför ska dessa alltid vara nedkylda när de inte används. Det är även viktigt att direkt kyla ned rester efter middagen. Om kylskåpet inte klarar av det snabbt nog kan man ställa resterna i ett vattenbad. Rester som lämnats ute i mer än två timmar ska enligt livsmedelsverket slängas. Här följer några mer tips på hur du kan undvika magsjuka under rötmånaderna:
- Tvätta händerna innan du lagar mat.
- Om du skurit upp rått kött, tvätta händerna innan du förbereder salladen.
- Diska skärbrädor noggrant innan du använder dem till nästa råvara.
- Ha olika knivar för kött, kyckling och grönsaker.
- Använd köttfärs samma dag som den är köpt.
- Bakterier dör vid högre grader, hetta upp maten till minst 70°C.
- Häll aldrig marinad från det råa köttet på det grillade. Om du vill använda den, koka den först.
- Håll varm mat varm, minst +60°C och kall mat kall, högst +8°C.
- Kolla ditt kylskåps temperatur, det ska vara högst +8°C.
- Byt disktrasor ofta, det är en grogrund för många olika bakterier.
Om du följer dessa regler eller använder sunt förnuft kommer du ta dig igenom rötmånaderna utan några större problem.