Det är på sommaren de flesta krypgrunder drabbas av fukt och mögel.
Det är på sommaren de flesta krypgrunder drabbas av fukt och mögel.

Om ditt hus står på krypgrund är det nu hög tid att krypa ner och ta en titt på hur det ser ut i grunden inför hösten och vintern. Nedan listas vad du bör tänka på när det gäller fukt och krypgrund.

Krypgrunden blir fuktig på sommaren

Det är under årets varmare månader som de flesta skador i krypgrunder uppkommer. Det beror på att krypgrunden ofta under sommartid håller ett kallare klimat än utomhus. Kylan i krypgrunden gör att luft som blåser in kondenserar och skapar förutsättningar för mögel att börja växa.

Så upptäcker du fukt och mögel

När du är nere i krypgrunden bör du förlita dig på ditt luktsinne och din syn. Oftast är det svårt att känna någon lukt alls i krypgrunden, men skulle du känna att något luktar är det ett dåligt tecken. Använd din syn för att kontrollera hur grundmuren och blindbotten ser ut, en ficklampa hjälper dig att se bättre. Det du letar efter är svarta prickar eller vitt damm, det är nämligen så svart- och vitmögel ser ut.

Undvik mögel och röta

Det första du bör göra är att rensa krypgrunden från eventuellt skräp. Mögel växer gärna på organiskt material som virke, textiler och papp. Se till att inget ligger och förmultnar i krypgrunden. Är du osäker på fukthalten i krypgrunden kan du göra en fuktkvotsmätning. Fuktkvoten ska vara lägre än 17 % för att vara på den säkra sidan.

Vill du fortsätta att känna dig trygg och säker på att krypgrunden hålls fri från fukt och mögel kan du installera en avfuktare. Om du upptäcker en skada bör du förse krypgrunden med en avfuktare direkt, denna typ av skador blir tyvärr bara dyrare att reparera med tiden.

Läs mer om mögel och röta hos Polarpumpen

Välj en miljövänlig och energisnål avfuktare

Vi rekommenderar att du väljer en avfuktare som är både energisnål och miljövänlig. TrygghetsVakten har flera alternativ på avfuktare beroende på hur det ser ut i din krypgrund och på vilket skydd du vill ha. Du kan även lägga in en marktäckning för att förhindra fukt att stiga in i krypgrunden från marken.

Krypgrunden har fått ta mycket kritik på grund av den höga risken för fukt- och mögelskador. Med dagens smarta avfuktare är det ändå enkelt att hålla krypgrunden i gott skick. Med en avfuktare i krypgrunden har du sedan en riktigt bra grundläggning för ditt hus och du kan vara nöjd med att ha ett hus byggt på krypgrund.

Läs mer om avfuktare
Läs mer om fukt i krypgrund

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här