Inbyggd eller separat varmvattenberedare?

När du köper en luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump eller bergvärmepump, måste du ta ställning till om du vill ha allt i en och samma enhet, eller om du vill ha en separat varmvattenberedare. Men vad ska du tänka på för att välja rätt? Ta ställning till två frågor, så blir valet enkelt!

Hur mycket varmvatten behöver du?

De varmvattenberedare som finns inbyggda i värmepumparna, är baserade på ett ”vanligt” varmvattenbehov och ligger på runt 200 liter. I de flesta hushåll räcker detta utmärkt. Om du däremot har badkar eller familjemedlemmar som duschar länge (och efter varandra), kan du behöva en lite större varmvattenberedare än en sådan som finns inbyggd i värmepumpen.

Vad har du plats med?

Om du har lågt i tak, kan du behöva välja en värmepump med separat varmvattenberedare. Om du däremot har ont om golvyta, är det bättre med en värmepump med inbyggd varmvattenberedare.

Värmepumpen blir större om tanken är inbyggd. Enheterna skapas efter de standardiserade mått som går in i hemmet och då är bredden 60 cm, och djupet lite drygt 60 cm. Det som finns kvar att utnyttja är alltså höjden, och värmepumpar med inbyggd varmvattenberedare blir därför ganska höga. Separata varmvattenberedare finns i olika format, och du har då större möjlighet att välja en som passar hos dig.

Fördelar med inbyggd varmvattenberedare

  • Smidigare (billigare) installation
  • Kräver inte så mycket golvyta

Fördelar med separat varmvattenberedare

  • Få rätt varmvattenvolym till familjens behov
  • Passar om det är lågt i tak

Ska jag verkligen köpa en ny varmvattenberedare till värmepumpen?

Det enkla svaret är ja, och anledningarna är flera:

  • Du får ett bättre system sammantaget.
  • Du får ett system som ska fungera bra ihop.
  • Installationen blir enklare och billigare.

Bergvärmepump med och utan varmvattenberedare

För bergvärmepumpar har vi gjort det extra lätt för er. Här har vi varsin sida för bergvärmepumpar med och utan varmvattenberedare.

Bergvärmepumpar med varmvattenberedare
Bergvärmepumpar utan varmvattenberedare

Läs mer om luft-vattenvärmepumpar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här