värmepumpsskola

Jag behöver lite hjälp med placering av luft-luft värmepump. Vad ska jag tänka på för att få en så bra placering av utedelen som möjligt? – kund via mail

Rätt avstånd till inomhusdelen

Det är oftast inomhusdelens placering, som avgör var utomhusdelen placeras, eftersom inomhusdelens placering påverkar det slutliga resultatet mest. Om köldmedierören mellan delarna blir långa, kan effektiviteten minska och installationen blir dyrare. Därför bör du placera utomhusdelen så nära inomhusdelen som möjligt.

För rätt placering av din luftvärmepump, ta hjälp av videon: 

Ljud från luftvärmepumpen

Fläktarna i luftvärmepumpen låter lite, och är man ljudkänslig, kan det vara bra att inte ha utomhusdelen precis utanför sovrumsfönstret. Luft-luftvärmepumpar som placeras på konsoler på ytterväggen, kan också ge lite ljud i väggen (hur mycket är omöjligt att säga på förhand). Det kan vara bra att inte välja en sovrumsvägg, om du är ljudkänslig, eller ställa utedelen på ett markstativ.

Tänk också på grannarna. Om inte du vill ha luftvärmepumpens utedel precis vid uteplatsen eller sovrumsfönstret, vill troligtvis inte dina grannar det heller.

Exakt ljudvolym beror på vilken luftvärmepump du väljer och de aktuella förutsättningarna. Fråga gärna våra säljare efter en extra tyst modell!

Avfrostningsvatten

Det kommer vatten från utomhusdelen vid värmedrift, och det kan komma mycket på ett dygn. Därför måste det finnas möjlighet för vattnet att rinna undan. Det är särskilt viktigt att vattnet inte rinner in mot huset, så att detta tar skada. Ett dräneringstråg kan hjälpa dig att ta hand om avfrostningsvattnet.

Spelar väderstrecket någon roll?

Väderstrecket påverkar i viss mån temperaturen runt luftvärmepumpen och på så vis kan väderstrecket även påverka effekten. Om man har flera passande placeringar, kan man möjligen ta hänsyn till detta, men de övriga aspekterna är viktigare.

Går att dölja, om den står väl synligt

Ibland är bästa placeringen väl synligt. Det är inte alla som uppskattar att ständigt se en luftvärmepump precis bredvid uteplatsen eller entrén. Med ett värmepumpsskydd, kan du dölja utomhusdelen. Skyddet släpper igenom den luft din luftvärmepumps utomhusdel behöver, och kan målas i samma färg som huset (eller annan valfri färg). Värmepumpsskyddet skyddar också värmepumpen från regn, snöras och droppande smältvatten från taket.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

8 KOMMENTARER

 1. Hej, Vi har en lägenhet i Italien i en stad där husen står tätt. Nu har grannen, vars innegård stäcker sig hela vägen till vår vägg, placerat utomhusdelen av sin luftvärmepump precis nedanför vårt badrumsfönster (vi bor i bottenvåning så pumpen står 1,5 meter nedanför fönstret). Vi är beroende av att vädra för att få cirkulation av luften, speciellt på sommaren då det alltid är extremt varmt, men får istället in grannens varma ”använda ” luft. Dessutom låter pumpen mycket. Vi har pratat med grannen och skrivit ett rekommenderat brev men han bryr sig inte. Han säger att det är han som äger gården. Har ni några tips om hur man går vidare?

  • Hej Kerstin!
   Tack för din kommentar. Det låter som ni inte kan göra så mycket åt det då. Mitt tips ifall grannen inte flyttar pumpen är att stänga fönstret. Man kan sedan installera en friskluftsventil lite längre bort i rummet ifrån pumpen.
   Vi har en friskluftsventil, Airmove, som är ett bra alternativ. Det blir som att vädra fast du inte behöver ha fönstret öppet.
   Det är en enklare installation som man lätt gör själv. Airmove hittar du här!
   Vänliga hälsningar
   Emelie på Polarpumpen

 2. Måste utedelen placeras minst 4,5 m från tomtgräns eller minst 4,5 m från grannens hus. Eller vilka regler styr?
  Är det möjligt att avståndet mellan ute- och innedel kan vara 12 m och fortfarande ge skaplig effektivitet?

  • När det gäller vilka regler som styr, vid installation av en luftvärmepump är det bäst att kolla med din kommun. Ofta finns information på kommunens hemsida. 4,5 meter är ibland en rekommendation, men inte en regel vi känner till. Ett avstånd på 12 meter brukar fungera bra, men kräver påfyllning av köldmedium.

   Med vänlig hälsning
   Anna

 3. Hej!
  Jag ska installera luftvärmepump ganska snart, och bästa placeringen för mig är på en vägg under ett fönster där det kommer att bli ganska nära marknivån. Jag har däremot inga problem att även sätta in uppvärmda anordningar för bortforsling av kondensvatten, eller rent av gräva ut under pumpen, så länge den kommer ner under fönstrets nederkant.

  Finns det några regler för hur utedelen ska monteras? En minsta höjd över mark?

  • Hej,

   Vi anger ju endast en maxhöjd för installation av utedel. Det beror på att det är tungt och krångligt för en ensam installatör att installera på högre höjd. Beroende på var i Sverige man installerar, kan man behöva mer eller mindre höjd, då det är ganska stor skillnad på hur mycket snö man kan förvänta sig under vintern. Det är inte bra om värmepumpens utedel hamnar under snön. Men med ett dräneringstråg kan man leda undan det vatten som kommer från utedelen, precis som du säger och på så vis kan man åtminstone komma tillrätta med det problemet.

   Med vänlig hälsning
   Anna

 4. Jag har en granne som har placerat en värmepump ca 8m rakt över mitt sovrum den dånar så hemskt på nätterna så jag får sitta uppe på nätterna kan ej sova när jag lägger mig i sängen hörs den ännu mer påverkar mitt hjärta min fråga är ska man inte ta hänsyn var man sätter en värmepump jag har panik

  • Hej!

   Usch vad jobbigt för dig.

   Ja, man bör ta hänsyn när man placerar en värmepumps utedel. Sen är det lite olika hur mycket de låter, delvis beroende på hur hårt den måste jobba, men ljudet kan också fortplanta sig i väggar på olika sätt. Kommuner brukar ha riktlinjer kring hur mycket ljud en värmepump får utsätta grannarna för, så vårt tips är att du kontrollerar med din kommun vad som gäller.

   Med vänlig hälsning
   Anna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här