Efter att en medarbetare tipsat om rengöringssprayen Climaclean på instagram har många frågor och beställningar kommit in till oss. Det har visat sig finnas ett stort intresse i att kunna serva sin värmepump på egen hand. Med detta inlägg hoppas vi kunna förenkla rengöringsarbetet så att din värmepump är redo när säsongen drar igång. Genom att vårda din luft-luftvärmepump säkerställs att du får ut en hög effektivitet samt en ren och fräsch inomhusmiljö. Det krävs ingen stor insats eller några avancerade hjälpmedel för att rengöra pumpen, men det är viktigt att det görs regelbundet.

Utan underhåll kan luft-luftvärmepumpens kapacitet minska redan efter några få års drift. Det beror till stor del på att smuts och damm täpper igen inomhusdelens luftfilter och lameller. Dessutom finns risken att det bildas mikroorganismer såsom bakterier och svamp, vilka kan komma att spridas i luften och därmed skapa en osund inomhusmiljö.

Följ stegen nedan för att på ett snabbt och smidigt sätt rengöra din luft-luftvärmepump.

Rengöring av luftvärmepumpens innedel

  1. Stäng av strömmen till din luft-luftvärmepump och lyft sedan av skyddskåpan.
  2. Avlägsna grovfilter samt mikrofilter. Dammsug grovfiltren noggrant, alternativt skölj dem i vatten.
  3. Ta hjälp av en rengöringsspray avsedd för luft-luftvärmepumpar och spraya rikligt över kondensorn. Låt sprayen verka enligt instruktionerna på förpackningen.
  4. Skölj av rengöringssprayen genom att spraya med ljummet vatten, vattnet kommer försvinna ut genom röret för kondensvattnet.
  5. Du bör även damma av innedelen med jämna mellanrum för att begränsa mängden damm som pumpen utsätts för.

Rengöring av luftvärmepumpens utedel

  1. Stäng av strömmen till din luft-luftvärmepump.
  2. Rensa bort löv och annat som hamnat på utedelen av din värmepump.
  3. Torka av de olika plast- och plåtdelarna med en fuktig trasa.
  4. Kontrollera att inget har fastnat i utedelen.
  5. För att kondensvattnet ska kunna rinna bort är det även viktigt att du kontrollerar att det är rent under utedelen samt att dräneringshålen är fria.

Genom att följa dessa råd ser du till att din värmepump ger dig den bästa möjliga energibesparingen.

Läs mer om luftvärmepumpar

2 KOMMENTARER

  • Ja, det är mer eller mindre samma sak. Det är vanligt att man säger lameller på svenska. Kondensor är den mer tekniska termen.

   Med vänlig hälsning
   Anna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här