Blir det inte tillräckligt varmt i huset med luftvärmepump? Upplever du att värmen sprider sig dåligt eller kanske att luftvärmepumpen låter mycket? Dessa problem är vanliga och beror på ett vanligt förekommande missförstånd bland husägare som investerat i en luftvärmepump.
En luftvärmepump är en sekundär värmekälla som behöver stödvärme
En sekundär värmekälla, likt en luftvärmepump, är inte utvecklad för att producera husets årsbehov av värme på egen hand. Den sekundära värmekällan behöver istället stödvärme från en primär värmekälla under årets allra kallaste perioder. Detta innebär att det är först när du använder din luftvärmepump tillsammans med andra värmekällor, som exempelvis radiatorer eller eldstäder, som du kommer få en tillräcklig värmeproduktion.
Får din luftvärmepump tillräckligt med stödvärme?
Många som köper en luftvärmepump tror att de kan sluta använda sina radiatorer eller sin eldstad helt och hållet under vintern, detta är en missuppfattning. Luftvärmepumpen har inte den konstruktion som krävs för att kunna producera en så stor mängd värme vid mycket låga utomhustemperaturer och behöver därför stöd från andra värmekällor.
En luftvärmepumps kapacitet blir nämligen lägre när temperaturen ute sjunker. Det finns helt enkelt inte så mycket energi att hämta från kall luft. Samtidigt behöver huset mer kapacitet när det är kallare ute för att hålla värmen. När temperaturen börjar sjunka inomhus kan du alltså behöva komplettera med mer stödvärme från dina radiatorer eller från kaminer.
Luftvärmepumpen hämtar även värme från insidan under avfrostning. Utedelen blir helt enkelt så kall under drift att det fryser på och denna is måste tas bort med jämna mellanrum. Om det inte är tillräckligt varmt inne fungerar inte avfrostningen.
Det innebär också att om en luft-luftvärmepump måste försöka värma en för stora yta alldeles ensam, kan den hamna i en ond cirkel där temperaturen till slut blir så låg att avfrostningen inte fungerar. Då är det viktigt att man har en pålitlig primär värmekälla.
Fler tips, som hjälper dig att optimera värmespridningen med din luftvärmepump under vintern:
Vilka värmekällor kan jag komplettera luft-luftvärmepumpen med?
Du kan komplettera luftvärmepumpen med el-element, oljeradiatorer, braskamin eller andra typer av eldstäder. Om du har en eldstad är det dock viktigt att den är väl dimensionerad för att täcka upp. Många braskaminer är dimensionerade för myseldning och klarar inte den belastning som kan krävas under sträng kyla. Om du har en braskamin och installerar en luft-luftvärmepump gör du alltså klokt i att spara radiatorerna, eller åtminstone många av dem.
- Så väljer du rätt luftvärmepump efter dina behov
- Värmesystem – Kostnad, skötsel och miljöval
- Läs mer om vilka värmesystem en luft-vattenvärmepump kan fungera som ett bra alternativ till.
Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor
- I Polarpumpens Kunskapsbank för luftvärmepumpar hittar du information kring att köpa och äga en luftvärmepump
- Polarpumpen erbjuder ett brett utbud av olika sorters luftvärmepumpar där du självklart kan köpa till installation!