stort hus med snö

Att luft-luftvärmepumpen inte värmer hela huset är ett vanligt klagomål. Oftast är det inte något fel på luftvärmepumpen, utan den fungerar precis som den ska. Vi förklarar problemet och kommer med förslag på hur du kan förbättra värmespridningen.

Varför blir det inte varmt i hela huset?

Som sagt, är det sällan något fel på luft-luftvärmepumpen, istället beror det på att förväntningarna på luft-luftvärmepumpen är för höga, att man inte köpte en tillräckligt kraftig luft-luftvärmepump eller att man inte har gjort optimala inställningar. Luftburen uppvärmning har sina begränsningar och hindras av stängda dörrar och trånga passager.

Kompletterande värme

En luft-luftvärmepump är en kompletterande värmekälla och ska alltså inte användas som enda värmekälla i ett hus. Periodvis kan luft-luftvärmepumpen stå för hela uppvärmningen, men det ska alltid finnas alternativ, som kan ta vid när luft-luftvärmepumpen inte räcker till och som ger värme i de rum luft-luftvärmepumpen inte når.

Vanligtvis används en luft-luftvärmepump som komplement till elvärme. Vid elvärme bör man ställa elementen på en något lägre temperatur än den som luft-luftvärmepumpen ger. På så vis hjälper el-elementen till när luftvärmepumpen inte räcker till, men du slösar inte med el i onödan.

Rätt inställning på luft-luftvärmepumpen

Ett vanligt problem är också att man inte har gjort optimala inställningar. Vi rekommenderar att du experimenterar lite med inställningarna, för att se vad som fungerar bra i ditt hus – exempelvis temperatur, fläkthastighet och riktning på luftflödet.

Fläkthastighet

Många sätter luft-luftvärmepumpen på en låg fläkthastighet, för att få så lite ljud som möjligt. Men med lägsta fläkthastighet får man också lägsta fläkteffekt och alltså en mycket sämre värmespridning. Försök att köra med hög fläkthastighet så mycket som möjligt.

Läge

Du bör också undvika auto-läget, som innebär att luft-luftvärmepumpen alltid eftersträvar en viss temperatur och värmer eller kyler efter behov. Med heat-läget ger värmepumpen värme tills den önskade temperaturen har uppnåtts och därefter vilar den tills värme behövs igen. Med auto-läget finns en risk att värmepumpen går in och kyler, för att det är för varmt i det rum där luft-luftvärmepumpen befinner sig, samtidigt som rum längre bort inte får tillräckligt med värme.

Temperatur

Luft-luftvärmepumpen känner av värmen på en viss plats. Stirra dig därför inte blind på vilken temperatur du har ställt in, utan testa olika inställningar tills du hittar en termostatinställning som ger önskad effekt. För varje rum som den varma luften passerar sjunker värmen något, och du kan därför behöva en något högre temperatur från värmepumpen, för att det ska bli varmt längre bort i huset.

Ingen värme till övervåningen

Att få upp värmen till övervåningen är ofta svårt. Vi har skrivit ett blogginlägg som behandlar just detta problem och kommer med förslag på lösningar.

Läs vårt blogginlägg om god värmespridning till övervåningen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här