få upp värmen för trappan

Ett vanligt problem är att man inte får upp värmen på övervåningen. Man köper en luft-luftvärmepumpen med tillräcklig effekt för hela huset, men värmen stannar där nere. Vi förklarar varför detta problem uppstår och erbjuder en lösning på problemet.

Därför tar sig inte värmen upp till övervåningen

Vanligtvis ska värmen ta sig upp till övervåningen genom en relativt liten öppning (trappan). Här motverkar naturlagarna den luftburna uppvärmningen. Varm luft stiger uppåt och detta sker även på övervåningen. Samtidigt sjunker den kalla luften nedåt mot golvet och bildar på så vis ett lock över öppningen till övervåningen, som den varma luften har svårt att tränga sig igenom. Med en öppen trappa har den varma luften det något lättare att ta sig upp till övervåningen, och ibland kan man få upp en hel del värme med rätt placering.

Värmeflyttare ger värme till övervåningen

En värmeförflyttare är ett ekonomiskt och energibesparande tillbehör till luft-luftvärmepumpen. Det går faktiskt att spara så mycket som 40 % med en luftförflyttare.

Luftförflyttaren placeras mellan husets våningsplan och trycker ned luft från övervåningen till undervåningen med hjälp av en fläkt. Detta skapar ett undertryck på övervåningen och den varma luften från undervåningen dras då automatiskt upp. Värmeflyttaren skapar helt enkelt luftcirkulation i hemmet mellan våningsplanen och på så vis jämnas temperaturen ut i hela huset. Fläkten kräver mycket lite energi i drift, samtidigt som du får ut värmen i hela huset och kan utnyttja luft-luftvärmepumpens fulla potential.

Till Airmove 2.0 värmeförflyttare

4 KOMMENTARER

  • Hej Johanna,

   Tråkigt att Airmove inte funkar för dig! Airmove består ju av en fläkt, som hjälper till att sprida värme som finns; den producerar ingen extra värme. Om inte värmepumpen är tillräckligt stark, hjälper det alltså inte med Airmove. Vi försöker att vara tydliga med detta, men kanske kan vi bli ännu tydligare?

   Mvh
   Anna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här