Ett vanligt problem är att man inte får upp värmen på övervåningen. Man köper en luft-luftvärmepumpen med tillräcklig effekt för hela huset, men värmen stannar där nere. Vi förklarar varför detta problem uppstår och erbjuder en lösning på problemet.
Därför tar sig inte värmen upp till övervåningen
Vanligtvis ska värmen ta sig upp till övervåningen genom en relativt liten öppning (trappan). Här motverkar naturlagarna den luftburna uppvärmningen. Varm luft stiger uppåt och detta sker även på övervåningen. Samtidigt sjunker den kalla luften nedåt mot golvet och bildar på så vis ett lock över öppningen till övervåningen, som den varma luften har svårt att tränga sig igenom. Med en öppen trappa har den varma luften det något lättare att ta sig upp till övervåningen, och ibland kan man få upp en hel del värme med rätt placering.
Värmeflyttare ger värme till övervåningen
En värmeförflyttare är ett ekonomiskt och energibesparande tillbehör till luft-luftvärmepumpen. Det går faktiskt att spara så mycket som 40 % med en luftförflyttare.
Luftförflyttaren placeras mellan husets våningsplan och trycker ned luft från övervåningen till undervåningen med hjälp av en fläkt. Detta skapar ett undertryck på övervåningen och den varma luften från undervåningen dras då automatiskt upp. Värmeflyttaren skapar helt enkelt luftcirkulation i hemmet mellan våningsplanen och på så vis jämnas temperaturen ut i hela huset. Fläkten kräver mycket lite energi i drift, samtidigt som du får ut värmen i hela huset och kan utnyttja luft-luftvärmepumpens fulla potential.
Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor
- I Polarpumpens Kunskapsbank för luftvärmepumpar hittar du information kring att köpa och äga en luftvärmepump
- Polarpumpen erbjuder ett brett utbud av olika sorters luftvärmepumpar där du självklart kan köpa till installation!
[…] Läs vårt blogginlägg om god värmespridning till övervåningen […]
[…] Ytterligare ett hjälpmedel kan vara en luftförflyttare för att få en bra fördelning av värmen. Läs mer om fördelningen av värme mellan våningarna här! […]
Airmove hjälper ingenting! Luft/luftvärmepumpen värmer inte ens hela undervåningen!
Hej Johanna,
Tråkigt att Airmove inte funkar för dig! Airmove består ju av en fläkt, som hjälper till att sprida värme som finns; den producerar ingen extra värme. Om inte värmepumpen är tillräckligt stark, hjälper det alltså inte med Airmove. Vi försöker att vara tydliga med detta, men kanske kan vi bli ännu tydligare?
Mvh
Anna
Problemet är att få luften att stiga i halva trapphuset och samtidigt sjunka i den andra halvan.
Experiment:
1) Ta ett rör som är nån meter långt 1-2dm i diameter valfritt material
2) Håll ena ändan jäms med golvhöjd på övervåningen, på ena sidan trappen.
3) Sänk sedan den andra ändan nedåt, förhoppningsvis så kommer du nu att märka att svalare luft ”rinner” ner genom röret, s.k kallras.
Detta innebär att samma mängd varm luft kommer att stiga upp i övriga delen av trapphuset.
4) Höj upp röret så nedre änden börjar i taknivå så kommer varm luft att strömma upp genom röret och samma mängd kallare luft från övervåningen kommer att ”rinna” nedför trappan.
Sen är det bara att skala upp experimentet tills erforderlig effekt nås.
Går naturligtvis att göra med en nedåtriktad, samma lutning som trappan, liten fläkt stående på översta trappan, behövs absolut ingen stor fläkt, jag använder en vanlig bordsfläkt. USB-matad 5W.
Hej,
Nu kanske det är jag som är trög. Men i ett tvåplans hus, ska fläkten då sitta i taket på undervåningen och golvet på övervåningen?
Känns inte helt säkert att ha en fläkt i golvet. Har jag missuppfattat?
Mvh Amanda
Hej Amanda! Nej, luftvärmepumpen monteras aldrig på golvet om man har två stycken luftvärmepumpar. Båda behöver sitta relativt högt upp. Behöver man inte två stycken, kan man istället använda sig av en värmeförflyttare som vi skriver om i inlägget =)
Om du syftar på:
”jag använder en vanlig bordsfläkt. USB-matad 5W”
Så kan jag säga att jag har den stående på golvet på övervåningen, den är ju så liten, inte ens dvärgschnauzer bryr sig om den eller har haft ner den.
Den har 4 fläkthastigheter, jag kör på 3:e
Bottenvåningen är på 100kvm och övervåningen 46kvm
Luftvärmepumpen är en gammal Sanyo SAP-123EHN fr 2007
Ner till -5C har vi 20C på undervåningen och 18C på övervåningen
Ingen stödvärme
20-25kW går det åt för värmepumpen dom dagarna
Spirorör har jag testat men det ger för lite luftväxling
Här finns bilder och ett litet klipp på hur jag gjort
Funkar det, för er som för mig, så kan ni antingen nöja er med det eller köpa en proffsvariant
https://youtu.be/AWrLTG42dAY
0grader ute och högre fart på fläkten 3/4 så har vi 20-21grader uppe också. Lite varm för att sova i så vi nöjer oss med 18-19
Snyggt Kjell, tack för tips! =)