expertrad-byte-bergvarme

Byta bergvärmepump? Vår expert har gått igenom vad du behöver tänka på vid utbyte och installation.

Vill du göra ett smart bergvärmepumpsbyte men är osäker på om du har koll på de viktiga frågorna inför din utbytesinstallation? Vet du hur du ska dimensionera din nya bergvärmepump, eller vilka funktioner som kan vara bra att ha, om du vill ha en så energieffektiv uppvärmning som möjligt?

Expertens råd vid byte av bergvärmepump

Gustaf har jobbat med värmepumpar i över 10 år och är i dagsläget produktchef på Polarpumpen. Som produktchef arbetar Gustaf med kunden i fokus, och letar ständigt nya produkter som ska se till att konsumenter i Norden ska få marknadens bästa erbjudanden. Gustafs bästa tips till dig som ska byta bergvärmepump är att förbereda ditt byte i god tid och att skaffa dig information om vilka bergvärmepumpar som har funktionerna som krävs.

”Om du har en bergvärmepump av äldre modell bör du börja tänka på en utbytesinstallation när den börjar få uppåt 15 år på nacken. En äldre bergvärmepump kan hålla 20 år eller längre, men det är alltid en bättre idé att uppgradera till en nyare modell innan den gamla lägger av. Dels slipper du stå utan värme och varmvatten när den gamla går sönder, dels kommer du få en mycket högre besparing då nyare modeller har bättre och mer effektiv teknik.”

byta och installera bergvärmepump

Läs mer:

Experten tipsar: så väljer du rätt bergvärmepump vid utbyte

Vid en utbytesinstallation av bergvärme behöver man sällan kompletteringsborra och slipper därför extra kostnader utöver själva bergvärmepumpen och installationen. Det är däremot viktigt att se till att din nya bergvärmepump är rätt dimensionerad utifrån den energibrunn du har i trädgården idag.

”Dagens bergvärmepumpar är väldigt effektiva på att förvalta berggrundens energi. Bergvärmepumpar med inverterteknologi belastar borrhålet mindre, och är därför ett smart val vid utbytesinstallation. Även om dagens borrhål oftast är djupare än de man borrade förr, kan en rätt dimensionerad bergvärmepump med inverterteknologi effektivt utnyttja ditt befintliga borrhål utan att du behöver borra djupare när du gör ditt byte.”

För att vara säker på att du väljer rätt bergvärmepump för ditt borrhål, och hushållets värmebehov, menar Gustaf att du bör tänka på följande saker när du gör ditt val:

  • Kapaciteten på ditt befintliga borrhål.
  • Kan du välja en bergvärmepump med inverterdrift (effektiviserar uppvärmningen).
  • Har du golvvärme, radiatorer eller både och?
  • Hur väl är huset isolerat? Behöver du en extra kraftfull värmepump på grund av dålig isolering?
  • Hur är klimatet? Ju längre norrut du bor, desto kraftigare värmepump behöver du.
  • Vad har hushållet för vanor? Hur många använder varmvatten dagligen, och hur mycket vatten går åt?

”Att svara på alla dessa frågor och samtidigt förstå vilken bergvärmepump som uppfyller era behov är sällan någonting man kan göra på egen hand. Samtidigt är valet av modell den viktigaste investeringen du kan göra för ditt hushålls energibesparing och bekvämlighet. Jag rekommenderar alla att kontakta någon med gedigen kunskap om bergvärme, som vet vilka faktorer som är viktigast, och kan ge ärliga råd gällande vilken pump som ger bäst effekt i just ditt hem.”

 

Installation vid byte av bergvärmepump

Installationsarbetet är en annan faktor du behöver tänka på och planera in, när du funderar på att byta bergvärmepump.Vill du ha hjälp med allt eller har du själv möjlighet att ta hand om din gamla värmepump, ta emot och koppla in din nya? Polarpumpen erbjuder två olika installationer.

Prisskillnaden mellan vår Standard-installation och vår Premium-installation ligger på omkring 5 000 kr. Valet av installation är helt beroende på hur mycket du kan och är villig att utföra själv.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här