Vanliga myter om värmepumpar

En värmepump är en effektiv uppvärmningskälla som ger en hög energibesparing. De som idag har en värmepump, är förmodligen mer övertygade än de som har en annan uppvärmningskälla. Det kan bero på de myter som finns om värmepumpar. Dessa myter tänkte vi slå hål på här.

Myt 1: Värmepumpar för oväsen

Inverterteknologi – Inverterteknik innebär att din värmepump snabbt och effektivt arbetar sig upp till den inställda temperaturen och ser till att ditt hem håller en jämn temperatur
Inverterteknologi – Inverterteknik innebär att din värmepump snabbt och effektivt arbetar sig upp till den inställda temperaturen och ser till att ditt hem håller en jämn temperatur

Många av de luftvärmepumpar som finns på marknaden idag har ett tyst läge med en ljudtrycksnivå under 20 dB(A), vilket kan jämföras med en viskning. Visserligen låter utedelen lite mer än inomhusdelen, men är man bara noga med placeringen så stör inte dess ljud någon nämnvärt. Övriga värmepumpar har också blivit tystare. Detta beror till stor del på invertertekniken, som gör att värmepumpen inte slår av och på lika mycket.

Myt 2: Värmepumpar är fula

När luftvärmepumpar blev en populär värmekälla i slutet av 90-talet, kanske inte designen var första prioritet för tillverkarna. Men då många behöver ha luftvärmepumpen väl synligt för bästa värmespridning, har snygg design efterfrågats. Idag finns det många modeller med både en snygg och stilren design. Det finns numera även värmepumpar i olika färger.

Myt 3: Värmepumpar drar mer el att kyla än att värma upp

Med hjälp av en värmepump, går det åt mindre energi till att kyla den varma luften än att värma den kalla. Om du inte använt någon form av luftkonditionering och börjar använda din värmepump för att kyla under sommarmånaderna, blir det en förändring i energiförbrukningen. Det är en kostnad som inte fanns innan, men det är inte dyrare än att värma. Blir det en riktigt varm sommar kan det vara mycket skönt med svalkan från värmepumpen.

Myt 4: Värmepumpar är svåra att installera

Installerad Ecodan Split
Installerad Ecodan Split

Det sägs att värmepumpar är svåra att installera och att det oftast krävs ett hembesök innan man köper sin värmepump – så är inte fallet. Den utbildning samt kunskap som många rådgivare och säljare inom värmepumpsbranschen besitter, gör att de via ett telefonsamtal kan rekommendera rätt värmepump för dig.

En luft-luftvärmepump tar inte speciellt lång tid, utan brukar vara klar inom några timmar. De värmepumpar som ska kopplas mot husets vattenburna system, tar lite längre tid att installera.

Myt 5: Värmepumpar använder marginalel

Marginalel kallas den sämsta elen, som produceras av kol och olja. I uträkningar på värmepumpar räknar man ofta på marginalel. Men el är endast ett sätt att transportera energi och det är i produktionen som problemet ligger. Hur energin produceras har inte något med värmepumparna att göra och var energin till värmepumparna kommer ifrån, det är nästintill omöjligt att veta. Som värmepumpsägare kan du, precis som alla andra, aktivt välja hur den el produceras, som elbolaget köper in för din räkning.

Myt 6: Värmen från värmepumpen räcker inte till

Om det är många i grannskapet som använder sig av bergvärme, har det sagts att inte värmen räcker till alla. Den värmen som nyttjas till en bergvärmepump är värmen från jordens yta och inte från dess inre. Denna värme förnyas ständigt, i och med den nya värme som kommer jorden till del från solen. Jorden har även en utomordentlig förmåga att lagra värme, så det ska räcka åt alla dina grannar.

Hoppas några av de myter du hört talas om tidigare inte längre är något du tror på, för en värmepump är en mycket bra investering till ditt hem.

Utforska värmepumpar för billig och enkel värme i hus och villa

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här