Fast installerad AC på vägg kvinna med fjärrkontroll

Vanliga misstag att undvika när du köper AC & luftkonditionering

Det finns en hel del misstag man kan göra när man köper AC. Vi har genom åren samlat på oss en del tips, som vi brukar ge till våra kunder för att få bästa möjliga inomhusklimat.

Man väljer fel effekt

Ett av de absolut vanligaste misstagen är att dimensionera sin luftkonditionering fel. Man snålar lite och väljer en för svag AC. Sen måste man köra den på maximalt tryck hela tiden, vilket både gör att den låter mer och slits snabbare. Men det går åt båda hållen. Vissa tar också i för mycket, vilket innebär att de spenderar mer pengar än vad de egentligen behöver.

En bra tumregel för när man dimensionerar sin AC är att tänka: 70 Watt per kvadratmeter. Men det finns även andra saker man bör tänka på när man dimensionerar, som exempelvis om man har öppen eller stängd planlösning och hur mycket solinsläpp man har i utrymmet. Vill du ha hjälp, ringer du bara till våra säljare på 0770 – 777 600.

Tänker inte på ljudnivån

Ofta vill man ha en AC i sovrummet för att kunna sova bättre och då är det viktigt att tänka på ljudnivån. En portabel AC låter i regel högre än vad en fast installerad AC gör. Därför rekommenderas fast installerad AC i sovrummet, när det är möjligt. Om det inte är möjligt, exempelvis i lägenheter, är portabel AC absolut ett alternativ. Då kan man låta AC:n stå på under kvällen och så stänger man av när det är dags att sova, så blir det både tyst och svalt.

Väljer du fast installerad AC, är det utedelen som låter mest. Olika utedelar låter olika mycket; det kan du utläsa ur den tekniska datan. Kanske ska inte utedelen placeras precis vid uteplatsen?

Tänk även på att en underdimensionerad AC kommer att låta högre, då den måste gå på högvarv hela tiden.

Man placerar sin AC fel

En fast installerad AC kommer alltid sitta på den plats där den installerades. Därför är det viktigt att det blir rätt från början. Med rätt placering får du bäst effekt, när behovet är som störst.

Här har du en stor fördel med portabel AC. Den kan du flytta efter var behovet är som störst för tillfället. Beroende på storlek kan du ta med din portabla AC till andra platser än ditt hus, som exempelvis till sommarstugan.

Man köper endast en AC

Du får dessutom härlig AC med Panasonic CZ25TKE till låga omkostnader.
Du får dessutom härlig AC med Panasonic CZ25TKE till låga omkostnader.

Det vanligaste är att man köper en enda AC till sitt hem och hoppas att den kalla luften ska sprida sig till varje rum. Samtidigt vill man verkligen få riktigt svalt i sovrummen; det är faktiskt vetenskapligt bevisat att vi sover bättre vid svalare temperaturer.

Det kan vara svårt att få spridning på kall luft, särskilt om man helst sover med stängd dörr. Vill man garantera en lagom temperatur i varje sovrum, är det bättre med en AC per rum. Det finns också AC med flera innedelar, där man kan ha en AC i varje sovrum, som alla kopplas till samma utedel.

Man köper fel typ av AC

Luftkonditioneringen förbättrade Sandras inomhusmiljö och arbetsplats
Luftkonditioneringen förbättrade Sandras inomhusmiljö och arbetsplats

Det finns flera olika sorters AC, där huvudgrupperna är portabel AC och fast installerad AC. Den portabla AC:n är som namnet säger, portabel och kan därmed flyttas runt. Det finns även enklare modeller, som kallas luftkylare. En fast installerad AC installeras på plats av en certifierad kyltekniker. Det finns fast installerad AC med en, två, tre eller flera innedelar, som kan placeras i olika utrymmen för optimal spridning av den svala luften. Det finns även en sorts fast installerad AC utan utedel, som man får installera själv.

Det finns både fördelar och nackdelar med de olika varianterna. En vanlig missuppfattning är att det verkar krångligt med att man måste ha hem en tekniker som installerar AC:n. Men med fast installerad AC får man mycket mer för pengarna – den kyler mer, till mindre kostnad, håller längre och är tystare.

Man beställer inte i tid

Du får dessutom härlig AC med Panasonic CZ25TKE till låga omkostnader.
Du får dessutom härlig AC med Panasonic CZ25TKE till låga omkostnader.

Samma sak händer varje år. Man väntar med att köpa sin AC tills värmeböljan slår till och då är det alltid längre väntetid på att få en installation. Ibland händer det till och med att installationen kan ske först efter sommaren. Detta beror främst på att väldigt många kommer på att de behöver köpa AC samtidigt, när värmen slår till. Men det är också så att även installatörerna vill ha semester på sommaren och att det därför finns lite färre installationstider.

I sällsynta fall tar AC slut i butikerna, eftersom det är mycket svårt att beräkna hur mycket AC som kommer säljas under en säsong. Är det värmebölja säljs massor, men en sval sommar står butikerna med mängder av produkter kvar på lagret.

Därför rekommenderar vi alltid att du köper din AC under våren. På så sätt har du garderat dig inför sommaren, flera år framöver.

Man kollar på fel värden

Att ha ett bra EER/SEER-värde på sin AC är bra, men många stirrar sig blinda på det här värdet istället för att se på vilken effekt AC:n egentligen har. EER är en förkortning av Energy Efficiency Ratio och visar hur energieffektiv AC:n är när den ger kyla vid vissa utvalda förutsättningar. Värdet visar på hur mycket mer energi maskinen ger, jämfört med vad den förbrukar. I SEER har man lagt till ”Seasonal” och det visar istället vilken effektivitet man kan förvänta sig sett över en hel säsong.  Detta värdet kan ibland vara missvisande att gå på. Dels då värdet oftast utgår från en enda zon i Europa och inte tar hänsyn till vårt nordliga klimat, men också eftersom man endast kan få en riktigt bra energieffektivitet, om man dimensionerar AC:n rätt.

Vi hjälper dig hitta rätt AC

Känner du att du inte är säker på vilken AC du ska välja, är rädd för att välja fel eller bara vill prata AC med någon som kan, är du alltid varmt välkommen att höra av dig till oss på Polarpumpen på 0770-777 600 eller skicka in en offertförfrågan redan idag.

Läs mer om portabel AC

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här