Optimera din luft-luftvärmepump
Optimera din luft-luftvärmepump

Har du nyss flyttat in i ett hus med en luft-luftvärmepump eller är på väg att skaffa ett hus med en luft-luftvärmepump, men vet inte riktigt vad en luft-luftvärmepump är och hur den ska skötas? Här går vi igenom det viktigaste, som du behöver veta.

Innehåll

Detta är en luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump är en maskin, som ger värme till en låg energiförbrukning. Maskinen består av tvådelar; en utedel som hämtar värme ur utomhusluften och en innedel som sprider värme via inomhusluften.

Luftvärmepump - innedel och utedel
En luftvärmepump består av en innedel och en utedel. Mellan delarna går rör med ett köldmedium, som kan transportera värme.

I och med att luft-luftvärmepumpen utvinner gratis energi från luften, kan du spara mycket pengar, även om värmepumpen kräver en mindre mängd energi (el), för att driva processen.

En luft-luftvärmepump är ett komplement till annan uppvärmning och du måste därför räkna med att använda exempelvis el-element i delar av eller hela huset, när det är som kallast.

Du får mer än bara värme

En luft-luftvärmepump kan också användas omvänt och ge luftkonditionering under sommaren.

Dagens luft-luftvärmepumpar har avancerad luftrening, som renar inomhusluften från exempelvis bakterier, virus, mögel och allergener.

Detta bör du ta reda på

Vissa saker är bra att veta om sin luft-luftvärmepump.

Ta reda på följande:

  • Vilken modell är luft-luftvärmepumpen?
  • Hur gammal är den?
  • Vilken kapacitet har den?
  • När servades den senast?
  • Har värmepumpen en giltig garanti?
  • Manualen och läs den!

Vad har jag för luft-luftvärmepump?

Om luft-luftvärmepumpen i ditt hus är lite äldre, kan det vara idé att byta ut den mot en ny. Detta eftersom nyare värmepumpar generellt är betydligt mer effektiva och du kan spara betydligt mer pengar varje månad. Åtminstone är det bra att ha koll på att värmepumpen är lite äldre, så du är beredd på att den kanske inte håller så länge till.

Det är också viktigt att ta reda på vilken kapacitet luft-luftvärmepumpen har. En luft-luftvärmepump med en lägre kapacitet, bidrar mindre till husets uppvärmning. Om värmepumpen har några år på nacken och dessutom är av en svagare variant, kan det vara ännu större idé att investera i en ny och kraftigare pump.

Service

Värmepumpen behöver service med ca 2-3 års mellanrum. Har så lång tid passerat, är det dags att boka service. En värmepump som servas med jämna mellanrum har lättare för att bibehålla en hög effekt och hålla länge.

»Boka service

Garanti

Det är vanligt att en värmepump har en garanti på flera år. I många fall gäller 5-års garanti. Ta reda på om det finns en garanti, som fortfarande gäller även om huset byter ägare, och se till att få garantibeviset från den förre ägaren.

Manualen

I bästa fall har du en manual till din luft-luftvärmepump och då gör du naturligtvis klokt i att läsa igenom manualen. Skötselråden kan skilja sig lite mellan olika luft-luftvärmepumpar. Dessutom kan du lära dig om olika inställningar, så du kan få ut lite mer av din värmepump. Om du inte har en manual, brukar det gå att få tag på en.

Skötsel och användning

Med rätt användning och underhåll sparar värmepumpen mer energi och håller längre.

» I vår guide hittar du mer information runt användning av luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump behöver visst underhåll för att fungera så bra som möjligt. Värmepumpens filter ska rengöras ca varannan vecka. Vanligen kan man enkelt dammsuga av filtren, men om dammet är klibbigt kan man behöva använda vatten. Luft-luftvärmepumpen behöver även en djupare rengöring ibland och då kan det vara bra att använda rengöringsspray.

» Till rengöringsspray för luft-luftvärmepumpar

OBS: Detta är generella råd; vad man ska tänka på vid rengöring av filter för din luft-luftvärmepump hittar du i din manual. Råden kan skilja sig mellan olika modeller.

»Vanliga frågor runt skötsel

Om du köper ett hus med en luft-luftvärmepump, tycker vi att du ska se det som en trevlig bonus. Lycka till med husköp och din värmepump!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här