Bergvärmepump är den mest energisparande värmepumpen

Fungerar det att ha en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål? Ni frågade och vi svarar!

En vanlig fråga bland befintliga bergvärmepumpsägare. Troligen frågar du detta, för att du vet att den behöver bytas ut nu eller snart och för att du vet med dig att det kan bli en dyr historia om det visar sig att man måste borra ett nytt hål för sin nya bergvärmepump.

Kan man ha en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?

Frågan alla vill ha svar på! Det korta svaret är JA, det kan du. Men, det finns alltid ett men; ju äldre borrhålet är, desto större chans är det att det inte är så djupt som det skulle kunna vara. Nu för tiden borrar man nämligen djupare än vad man gjorde då och kan därmed täcka en större del av hushållets energibehov.

Goda nyheter är att du kanske inte behöver borra ett helt nytt, det räcker antagligen med att tilläggsborra, vilket är mindre kostsamt och mindre omfattande. Bäst är egentligen att välja bergvärmepump med inverterstyrning vid utbyte, för då anpassas driften bättre efter den kapacitet som finns. Man kan komplettera med en liten Monoblock, om kapaciteten inte räcker. Det är vanligtvis smartare och mer ekonomiskt än att kompletteringsborra.

Bergvärmepumpar är smarta produkter, som kan anpassa sig, därför kan du gott och väl använda det gamla borrhålet till din nya bergvärmepump. Men som vid alla energisparande produkter kan det vara bra att hålla koll och underhålla bergvärmepumpen så att den fungerar optimalt.

Börjar bergvärmepumpen närma sig sitt livs slut är det en god idé att titta på en ny innan den gamla går sönder och du kanske får vänta länge på en ny. En bergvärmepump håller i cirka 20 år med rätt underhåll och service.

Hur fungerar borrning för bergvärme?

Borrningen är en ganska stor process, men viktig. När man borrar kallas det att man gör en energibrunn – det är där din bergvärmepump kommer att hämta värme och energi ifrån.

Finns det inget hål sedan innan så kommer ett nytt hål att borras. Detta är ingenting du behöver hitta själv i trädgården, utan det optimala stället väljs av brunnsborraren. Hålet ska hålla i ungefär 100 år, så var det grävs är väldigt viktigt.

De kommer sedan att borra ett hål som är mellan 180-200 meter djupt, beroende på var du bor. Efter borrningen förbereds hålet för själva installationen, det fylls med rör och ledningar som går från det borrade hålet och in till huset. Hela arbetet borde ta ungefär en dag, och sedan är hålet redo för installatören som kommer med själva produkten.

Här kan du se hur en borrning för bergvärmepump går till:

Vad kostar det att byta ut bergvärmepump?

Bergvärme är den mest energieffektiva uppvärmningen du kan ha. Det kostar också därefter. Förhoppningsvis har du tjänat in den investeringen på ett par år, då bergvärme kan spara cirka 80 % av dina energikostnader!

Att nyinstallera bergvärme är dyrare än om du har ett befintligt borrhål, ska du nyinstallera så är det svårt att ge en exakt kostnad men räkna med en totalkostnad på ungefär 100 000 – 200 000 tusen kronor.

Har du ett befintligt borrhål kan du räkna med en kostnad på mellan 70 000 – 130 000 kronor inklusive installation.

Vad kostar bergvärme?

Bergvärmepumpar med installation

På Polarpumpen kan du köpa bergvärme med installation om du har ett gammalt borrhål, vill du borra nytt hål för du gärna ringa oss för rådgivning!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här