Så använder du luftvärmepump för att avfukta

Hög luftfuktighet, särskilt i kombination med höga utomhustemperaturer, gör det svårare för oss att kyla ner oss och vi blir snabbare trötta och uttorkade. Många gånger är det faktiskt fuktnivåerna i luften som känns jobbiga, snarare än värmen i sig. Om luften inomhus innehåller mycket fukt är avfuktning oftast en god och nödvändig lösning för att vi ska trivas och må bra. Det är dock inte alltid du behöver installera en avfuktare. En luftvärmepump kan många gånger vara tillräcklig för att bli av med temporärt höga fuktnivåer.

Så avfuktar du med din luftvärmepump

Visste du att en luftvärmepump sänker luftfuktigheten med 5-10% när den är i drift? När luftfuktigheten stiger temporärt, exempelvis under svalare sommarkvällar, kan det därför räcka med att ha din luftvärmepump på för att sänka den relativa luftfuktigheten till normala nivåer igen.

Många luftvärmepumpar har dessutom en särskild avfuktningsfunktion, som är perfekt att använda när luftfuktigheten når högre nivåer och de vanliga inställningarna inte räcker till. Avfuktningsläget innebär en ännu mer effektiv avfuktning och hjälper till med att sänka luftfuktigheten utomhus. När du upplever att fukten är borta kan du enkelt skifta tillbaka till normalt läge igen.

Har du inte redan en luftvärmepump installerad? Det finns många fördelar med en luftvärmepump i hemmet eller sommarstugan. Läs mer här:

Avfukta sommarstugan med din luftvärmepump

Fuktproblem inomhus är särskilt vanligt i svenska sommarstugor eller fritidshus som står tomma större delen av året. När temperaturen sjunker inomhus letar sig fukten in och kan få fäste i konstruktionen. Om problemen inte är allvarliga, som när mögel har börjat växa till, kan du testa att avfukta utrymmet genom att använda avfuktningsläget på din luftvärmepump. Vill du ha en ännu mer effektiv lösning kan du låta luftvärmepumpen gå på underhållsvärme under perioder då du inte är på plats, då hjälper värmen till med att hålla fukten borta.

Om du har större problem med fukt kan det dock vara nödvändigt att istället installera en avfuktare, särskilt i utrymmen som utsätts för höga fuktnivåer under längre tid.

Hur vet jag om jag behöver avfukta?

Vanliga tecken på för mycket fukt hemma är kondens på insidan av fönster, tvätt som torkar långsamt eller, som vid mer extrema fall, synlig mögeltillväxt inomhus. I sommarstugor är det snarare en fråga om när du behöver avfukta än om du behöver göra det. Tomma och kalla utrymmen är en riktig grogrund för mögel och röta och särskilt i byggnader med självdragsventilation, som ofta förekommer just i fritidshus.

Varför behöver man avfukta luften inomhus?

Fuktig luft inomhus är problematiskt inte bara för vår egen hälsa utan även för byggnaden i sig. Fukt som får fäste i konstruktionen leder till mikrobiell påväxt som kan vara skadlig att andas in och som lätt äter upp huset om ingenting görs åt saken. Forskning har visat att ökade problem med allergi och astma bland såväl barn som vuxna kan vara en direkt följd av för dålig ventilation och för mycket fukt i huset. Dessutom upplever vi fuktig luft som unken och vi blir tröttare och får svårare att kyla ner oss.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här