Det ständigt aktuella elpriset – finns det någonting man vill påverka mer än sin elförbrukning just nu? Högaktuellt är också vilken roll som vädret kan spela när det kommer till att reglera elpriset, varför är det ibland högre när det är vindstilla?
Hur påverkar vädret elpriset?
Vädret är en av de faktorer som påverkar elpriset mest. Detta beror på att Sverige till stor del använder sig av vatten- och vindkraft. Vad spelar det för roll tänker du? Jo, för att vattenkraften ska kunna producera mycket energi, krävs fall och höga höjder, snö som smälter och mycket regn. Detta sker inte under mycket kalla dagar, särskilt inte i norr, där vattenkraften utnyttjas som mest. I söder, där vindkraften produceras mest, behövs starka vindar för att utvinna energi ur rotorbladen.
Vad som höjer din elräkning är med andra ord kalla, vindstilla dagar. Då kommer inget regn, ingen snö smälter ner i forsarna och de som driver vattenkraftverken måste minska sin produktion för att vattenmagasinen inte ska sina. Mindre tillgång – hög efterfrågan = dyrare el. Ett vindkraftverk behöver mycket vind för att kunna fungera, även om de nyare vindkraftverken är bättre på att fånga upp mindre vindpustar.
Bästa förutsättningarna för att din elräkning ska hålla sig på en rimlig nivå är alltså milt väder, men gärna regn och blåst. Kul va?
Faktorer som påverkar din elräkning
Det finns ganska mycket som kan påverka hur mycket du betalar i månaden. Generellt gäller regeln tillgång och efterfrågan – hög efterfrågan på el skapar låg tillgång på el. Det är en bidragande faktor till varför elen är billigare när det är varmt – då behöver vi inte använda lika mycket el och energi, vilket skapar en högre tillgång än efterfrågan.
Bränslemarknaden är också en viktig del i elprisstyrningen, Sverige delar produktion med övriga Europa, elnätet är förbundet med många andra länder, vilket också påverkar vår produktion och hur vi fördelar den.
Andra saker som påverkar kan vara till exempel underhåll av kärnkraftverk, längre nedstängningar av kärnkraftverk leder till att vi blir mer beroende av den energi som till exempel vatten- och vindkraftverk ger, vilket skapar mindre tillgång. I Sverige kommer cirka 31% av elproduktionen från kärnkraft.
Var du bor i Sverige kan också göra stor skillnad. Bor du i en liten by i Norrland, där tillgången på el är god och efterfrågan inte lika stor – är chansen att du betalar mindre än de som bor i Göteborg, där fler behöver el och där tillgången inte är lika stor. Nyfiken på var det är billigast att bo? Läs mer om Sveriges elprisområden här.
Smart elprisstyrning
Alltfler vill ha koll på sin energiförbrukning och genom olika smarta produkter kunna sänka och höjda den när elpriset är som lägst och högst. Marknaden växer för just sådana produkter, Tibber är till exempel en av dem.
Polarpumpen har också olika smarta tillbehör till din värmepump, för att genom exempelvis via mobiltelefonen kunna styra värmen. Airpatrol WiFi-styrning är ett tillbehör till din luftvärmepump som sparar upp till 25% av dina uppvärmningskostnader och med tanke på vad elpriset ligger på just nu, kan det bli en stor summa pengar.
Ett annat smart tillbehör till de flesta värmepumpar och fjärrvärmesystem och elpannor är Ngenic Tune – ett självlärande termostatsystem som kommer att optimera elen i hemmet utifrån dess egna förutsättningar. Den fungerar dessutom utmärkt med elprisstyrningtjänster som Tibber, vilket sänker dina elkostnader ännu mer.
Så, du kanske inte kan styra väder och vind, men elproduktionen hemma kan du få lite mer kontroll över. På Polarpumpen har vi flera energisparande produkter såsom värmepumpar och andra tillbehör. Välkommen in i vår e-butik!