Vitmögel i krypgrund
Det är inte smuts, det är vitmögel i krypgrunden.

Vitmögel är vanligt förekommande i svenska krypgrunder och på vindar. Vitmögel är vanligtvis inte giftigt, men vittnar om att fuktnivåerna är höga och att risken för angrepp av skadliga mögelsorter inte är långt borta. Precis som i fallet svartmögel, är vitmögel ett samlingsnamn för olika sorters mögel, som är vitt till färgen.

Hur ser det ut?

Vitmögel påminner om ett spindelnät eller ser ut som ett vitt damm eller krita. Det kan förväxlas med socker från träet. Sockerarter finns naturligt i trä, och kan dras ut på ytan, om träet torkar snabbt, vilket också ser ut ungefär som vitt damm.

Vanligtvis inte skadligt för människan

Vitmögel är vanligtvis inte skadligt för människor, men det finns undantagsfall, så om du hittar vitmögel i huset, är det dags att vidta åtgärder. De flesta vitmögelsorterna är dock harmlösa och många uppskattar vitmögel i form av olika dessertostar, såsom Brie och Camembert.

Vittnar om höga fuktnivåer

Om vitmögel trivs i din krypgrund eller på din vind, vittnar det om att fuktnivåerna är höga. Hittar du bara vitmögel, är skadliga mögelsorter inte långt borta. Dessutom kan det vara så att det är vitmögel som syns, men att skadliga sorter faktiskt redan har påbörjat ett angrepp.

Om du hittar vitmögel i huset, är det viktigt att vidta åtgärder innan utrymmet drabbas av skadliga mögelsorter. Ett större angrepp behöver saneras. Den vanligaste åtgärden mot höga fuktnivåer är att installera en avfuktare, som håller nere fuktnivåerna och på så sätt skyddar mot mögelpåväxt, men det finns också annat man kan göra.

Läs mer eller vidta åtgärder

Så åtgärdar du fukt på vinden
En avfuktare i krypgrunden löser problemet
Vitmögel i vårt fuktlexikon

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här